IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Галъп": Над две трети от българите не очакват промени в управлението след ротацията

Липсва ентусиазъм към това правителство, но има и нежелание за нова политическа нестабилност, констатират социолозите

12:28 | 15.02.24 г.
Снимка: БГНЕС/БлагойКирилов
Снимка: БГНЕС/БлагойКирилов

66,4% от пълнолетните българи не очакват значителни промени в политиката на новото правителство след ротацията, а 18% се надяват на ново управление. Останалите не могат да определят ще настъпят ли промени, след като Мария Габриел смени Николай Денков като премиер. Това сочат национално представителни данни от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено за БНТ.

Големи промени след ротацията едва ли ще има. В това са убедени всички основни електорати, с изключение на този на ГЕРБ. Там мненията са поделени. Явно част от привържениците на поемащата управлението формация всъщност биха желали да видят ново управление, коментират социолозите.

Рутинният мониторинг на „Галъп интернешънъл болкан“ дали правителството трябва да подаде оставка и да се отиде на предсрочни избори показва, че подобни перспективи не се ползват с подкрепа сред мнозинствата: 34,2% са „за“ оставка, но 41,4% са „против“. Останалите се колебаят.

Източник: Галъп Интернешънъл Болкан Източник: Галъп Интернешънъл Болкан

Явно няма ентусиазъм към това правителство, но има и нежелание за нова политическа нестабилност. Избори сега пък изглеждат съвсем нежелани, смятат социолозите и подкрепят с данни наблюденията си – 30,9% са „за“ предсрочни избори, а 48,4% - „против“. Останалите се колебаят.

Източник: Галъп Интернешънъл Болкан Източник: Галъп Интернешънъл Болкан

„Галъп“ следи тези показатели месец след месец и засега те показват по-скоро умора от постоянните политически промени и избори в изминалите няколко години.

Доверието в правителството продължава да е ниско: 22,2% имат, но 67,7% нямат доверие. Останалите не могат да определят. Това е неприятна на фона на последните десетилетия картина, дори и да не е изключение. И показва, че има сериозна ниша за алтернативи, отчитат в социологическата агенция.

Източник: Галъп Интернешънъл Болкан Източник: Галъп Интернешънъл Болкан

Изследването е проведено между 11 и 19 януари сред 807 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още