IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От началото на 2024 г. Русия е превзела към 200 кв. км украинска територия

Военните заводи в Северна Корея работят на пълни обороти

07:36 | 28.02.24 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От началото на годината Русия е превзела 205 кв. км украински територии, сочат изчисленията на Института за изучаване на войната (ISW). Най-голямото завоевание е Авдиевка - град крепост още 2014 година, когато започват руските опити за окупирането на Донбас. Русия е превзела и малки населени места с ограничено тактическо значение - например Ласточкине, което е реално част от покрайнините на Авдиевка с няколко жилищни сгради.

Руските войски поддържат темпа след превземането на Авдиевка, опитвайки се да превземат по-големи територии, преди украинците да изградят по-сериозни укрепления, отбелязват още военните анализатори. Усилията се съсредоточават в западна посока от Авдиевка - към Бердичи, Орливка и Тоненка.

Украински военни наблюдатели вече остро критикуваха отбранителни линии в района, определяйки ги като "разочароващи". Те отбелязаха, че укрепленията е трябвало да бъдат подготвени предварително. След Авдиевка украиниците вече се оттеглиха от няколко населени места - Ласточкине, Степнове и Среверне. Очакванията са, че руските атаки няма да спрат поне до края на март. Авдиевка е най-удобното място за защита в региона - намира се на височина и това даваше предимство за удържане на атаките допреди няколко дни.

В Белия дом признаха, че Авдиевка е паднала заради липсата на боеприпаси и ситуацията на бойното поле беше определена от координатора на Съвета по национална сигурност Джон Кирби като "ужасна", а украинските военни взимат много тежки решения как да използват наличните ресурси. Страната губи територии и не е изключено да загуби и войната, заяви той.

"В някои отношения вече закъсняхме", допълни още Кирби по повод вероятността САЩ да поднови своята военна помощ за страната.

Интензивността на бойните действия се запазва

Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 734-ия ден от началото на пълномащабната война показва, че интензивността на бойните действия се запазва. Край Авдиевка са отбити повече от 25 атаки на руските части.

Засилва се натиска към Купянск и Лиман. В направлението Купянск боевете се водят около Синковка и Табаивка, а край Лиман - край Терни. Има към 25 атаки, отблъснати от украинските военни в тези региони.

Позиционни остават боевете край Бахмут - в покрайнините на Иванивске, Клищиевка и Андриевка са отблъснати почти 10 атаки на руснаците.

Като цяло директните бойни сблъсъка са 102, а под артилерийски и минометен обстрел са повече от 110 населени места в близост до фронтовата линия.

За 10 дни Украйна свали руски самолети за над 1 млрд. долара

Между 17 и 27 февруари Украйна е унищожила 10 руски самолета - седем Су-34, два Су-35 и един разузнавач А-50, става ясно от съобщенията на ВВС на Украйна. Това са едни от най-модерните самолети, които Русия притежава. Данните показват, че на този етап Москва не е изпратила нов разузнавач край Азовско море и руските военни разчитат все повече на информацията от разузнавателни дронове.

Стойността на свалените Су варира между 50 млн. и 100 млн. долара. Сваленият А-50 обаче струва над 500 млн. долара, което означава, че за последните 10 дни Русия е изгубила самолети за повече от 1 млрд. долара. Разузнавателните самолети са ограничен брой - според украинското разузнаване едва 6-7 са наличните, и трудно могат да бъдат възстановени.

Самолетите бяха свалени над източните и южните части на Украйна, а разузнавачът - над Краснодарския край (Русия). В Украйна коментираха, че свалянето на А-50 е възможно с модифицирани ракети С-200, които страната изведе от въоръжение през 2013 година.

Според британското военно разузнаване свалянето на двата самолета А-50 от началото на годината поставя под въпрос ефективността на руската бойна авиация и възможността за защита на самолетите. Украинските военни пък успяват бързо да се адаптират и поставят под заплаха въздушните цели.

Володимир Зеленски ще участва във форум Украйна - Югоизточна Европа в Албания

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Албания, където ще участва във форума Украйна - Югоизточна Европа. Преди дни албанският премиер Еди Рама анонсира събитието, което ще бъде съпредседателствано от Зеленски.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Преди Албания украинският държавен глава посети Саудитска Арабия, където разговаря с престолонаследника принц Мохамед бин Салман. "Обсъдихме точките на Формулата на мира и напредъка, който може да бъде постигнат в прилагането им", написа Зеленски в Х (Twitter) след срещата в Рияд. Тема на разговорите е било и връщането на военнопленници, както и мирната конференция, която Украйна организира в Швейцария през следващите месеци.

Саудитска Арабия, заедно с Турция и Катар, е един от посредниците при преговорите между Русия и Украйна при обмен на военнопленници и депортирани украински граждани. В последните дни редица видеа показват, че руските военни на фронтовата линия разстрелват, а не взимат в плен предаващите се.

Военните заводи в Северна Корея работят на пълни обороти

Военните заводи на Северна Корея работят на пълни обороти, сочат данните на разузнаването на Южна Корея. От септември насам Пхенян е изпратил 6700 контейнера с боеприпаси към Русия, в които могат да се съдържат до 3 млн. 152мм снаряда или 500 хил. 122мм снаряда. По данни на министъра на отбраната на Южна Корея Шин Уон Сик от Русия в Северна Корея пристигат храни, суровини и части за производство на оръжия, вероятно и сателитни технологии.

Русия разчита и на доставките на хиляди дронове от Иран, за да води своята война в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Моабет да става
преди 2 месеца
До: vina3И защо държиш да се похвалиш на всички че жена ти е ***? Те някой твои комшии и приятели отдавна го знаят. Сега и ние го разбрахме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 4
vina3
преди 2 месеца
Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук:--- https://use.my/medinfo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
andy
преди 2 месеца
До: Ivel Така казва Зеленият, а той казва само истината(дрогираните не могат да лъжат)! Укрите се обучават по първокласна методика на запад. За 2-3 месеца от готвачи, счетоводители и шофьори стават асове на Ф-ки, Леопарди, Брадлита, Чалънджъри, Хаймарси... Само да им ги доставят Ф-китеи гледайте какво става в небето над Украйна! Ще обърнат войната и за 0 време са на Камчатка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 7
Tikva007
преди 2 месеца
До: andy: Ако съдим по изобилието от клипове с хайки за ловене на мъже по улиците на украйна и че по 4-5 военни се борят да вържат една докопана жертва, за да мобилизират 500 хил. цивилни, ще им трябват над 1 млн. военни, които да пуснат по улиците, за да успеят да хванат, преборят и вържат такова количество мобилизирани. Отвсякъде мирише на *мисията невъзможна*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 6
Ivel
преди 2 месеца
До: andy И ти им вярваш за тези 31000 жертви, реалната цифра е между 250 000 и 300 000. Не познаваш добре Украйна и им се връзваш на измислиците. Няма лошо, може да продължаваш да им вярваш. Като свърши войната ще ти кажат истинската цена, която са платили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 23
khao
преди 2 месеца
добре е... по един руснак на квадратен метър :)) по евтино е от квадрата в краен софийски квартал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 11
andy
преди 2 месеца
"От началото на 2024 г. Русия е превзела към 200 кв. км украинска територия" Нищо не е превзела Русия, а Укрите са се прегрупирали тактически на добри позиции за да запазят човешката сила и пестят боеприпаси и техника. Никак не е случайно, че са дали само 31 000 жертви за 2 години. Те са много предпазливи и ценят живота на всеки човек! А сега ще правят и Демобилизация, за да си починат хората, а ще мобилизират 500 000 пресни сили за да смажат Рашистан. Спукана им е работата на рашистите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
Tikva007
преди 2 месеца
*свалянето на А-50 е възможно с модифицирани ракети С-200, които страната изведе от въоръжение през 2013 година.* - Всичко можеше да е възможно, ако очевидци на свалянето на самолета не бяха пуснали видеоклипове с изстрелването на ракетата от района, над който А-50 лети и пуска противоракетни топлинни примамки, очевидно разбирайки че е захванат от радар. Участници в най-големите сражения след ВСВ на американската армия в Ирак и израелската с арабите говорят за около 30% загуби от приятелски огън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още