IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадър на деня за 3 март

16:02 | 03.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Президентството на България
Снимка: Президентството на България

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата край Шипка, за отбележат на националния празник на България и 146-ата годишнина от Освобождението на страната ни, предаде БТА.

В началото на тържествата президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния караул на представителни роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада, след което митрополит Киприан и митрополит Григорий отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на отечеството.

Трети март е нашият национален идеал за свободна, обединена и европейска България, каза в приветствието си държавният глава Румен Радев. "Въпреки всички превратности на времето, нова България не помни епоха, в която на празника Шипка е опустявала. Не помни година, в която подножието на този знаменит паметник да не е изпълнено с множество признателни хора", каза още той, цитиран от преслужбата на Президентството.

Тази земя е символ на стремежа за свобода, за единство, и е символ на нашата национална гордост. Тази земя днес ни задължава да бъдем мъдри, да надмогнем злободневието на деня, за да бъдем достойни за тези, които дадоха живота си, за да пребъде България, каза в словото си председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Няма друго място, което така символно да олицетворява националната гордост, националния идеал, жертвоготовността на българите да жертват живота си за освобождението на нашето отечество, от този връх, подчерта той и отбеляза, че “това е мястото, където България се увенчава с венците на саможертвата на българските опълченци. Тази земя е пропита с кръвта на българските опълченци, на руските воини, на воините от Сърбия, Черна гора, Украйна, Беларус”. 

Трети март е определен за национален празник с указ на Държавния съвет от 1990 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 03.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още