IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК подписа с България и Румъния две рамки за сътрудничество по управление на границите

Двете страни могат да кандидатстват за разширяване на системите за наблюдение и закупуване на оборудване по инструмент за 85 млн. евро

13:41 | 04.03.24 г.
Вътрешният министър Калин Стоянов и еврокомисарят по вътрешните въпроси на ЕС Илва Йохансон. Снимка: БГНЕС/МВР
Вътрешният министър Калин Стоянов и еврокомисарят по вътрешните въпроси на ЕС Илва Йохансон. Снимка: БГНЕС/МВР

Европейската комисия (ЕК) подписва днес две рамки за сътрудничество по управление на границите и миграцията с България и Румъния.

И двете страни могат да кандидатстват с проекти за разширяване или надграждане на съществуващите системи за наблюдение на границите, закупуване на транспортни средства, включително с възможност за термовизия, закупуване на оперативно оборудване или надграждане на други системи по Инструмента за управление на границите и визите (BMVI) 2021 – 2027 г. за подобряване на националните способности по външните граници на ЕС.

Инструментът е с бюджет 85 млн. евро, посочва се в съобщение на Европейската комисия (ЕК).

„Рамките за сътрудничество се основават на успешното прилагане от двете страни на пилотните проекти за бързо убежище и процедури за връщане, стартирани през март 2023 г., и позволяват преминаване от ad hoc към устойчиви решения“, пише в съобщението.

„Чрез договорените днес рамки за сътрудничество двете държави ще допринесат допълнително за съвместните европейски усилия за справяне със сигурността на ЕС по външните граници и миграционните предизвикателства“, допълва се в съобщението.

С подписаните документи се предвижда засилване на подкрепата в областта на управлението на границите, убежището и приемането, системата за връщане и засиленото полицейско сътрудничество в Шенгенското пространство.

Започва и подготовка за прилагане на новия Пакт за миграция и убежище на ЕС в България и Румъния.

Рамките за сътрудничество вземат предвид, че достиженията на правото от Шенген ще бъдат напълно приложими в България и Румъния и че от 31 март 2024 г. контролът по вътрешните въздушни и морски граници ще бъде премахнат, отбелязват от ЕК.

Стратегическите документи са подписани днес от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още