IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е работила по 4 наказателни процедури срещу България през февруари

Те са свързани с директивата за морската стратегия, разпространението на терористично съдържание, правото за достъп до адвокат при арест и расизма и ксенофобията

15:51 | 13.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) е работила по четири наказателни процедури срещу България през февруари, става ясно от съобщение на ЕК.

Институцията е изпратила мотивирано становище, т.е. е на втория етап от процедура, във връзка с неспазване на задълженията за докладване съгласно Рамковата директива за морска стратегия. Страната ни е трябвало да актуализира законодателството съгласно европейските изисквания до края на март 2022 г.

София разполага със срок от два месеца да предприеме мерки, в противен случай ще се премине към съдебно дело.

Към изпращането на мотивирано становище преминава и процедурата срещу България за разпространението на терористично съдържание. Мотивирани становища са изпратени и на Кипър и Словения.

Според европейски регламент, влязъл в сила в средата на 2022 г., терористичното съдържание онлайн трябва да се премахва от платформите в рамките на един час след получаване на заповед за премахване, издадена от държава членка на ЕС.

Първият етап на тази процедура стартира през януари 2023 г., като са изпратени уведомителни писма на 22 страни от блока. Само България, Кипър и Словения не са изпълнили задълженията си по регламента.

Ако в двумесечен срок страните не отговорят на мотивираното становище с предприети мерки за корекция, може да последва съдебно дело.

Комисията е уведомила също така България, че не е транспонирала правилно в националното си законодателство Директивата относно правото на достъп до адвокат и на комуникация при арест, както и правилата на ЕС относно расизма и ксенофобията. Ако не получи задоволителен отговор за предприетите мерки, ЕК може да премине на втори етап от процедурата – издаване на мотивирано становище.

Комисията е решила да съди Ирландия заради липса на защита на торфените блата. Гърция е изправена пред Съда на ЕС заради това, че не е финализирала преразглеждането на плановете си за водите, а Италия – заради неспазване в пълна степен на Директивата за пречистване на градските отпадъчни води.

Съдебно дело започва и срещу Кипър заради това, че страната не е предприела мерки за защита и управление на териториите ѝ по Натура 2000.

През февруари ЕК е стартирала най-много наказателни процедури в сферата на околната среда. Институцията призовава Германия да защити птиците и техните хабитати и да адаптира плановете за шума от основните пътища, Испания – да подобри третирането на общинските отпадъци, Словения – да изпълни директивата за хабитатите и птиците, и т.н.

Комисията призовава също така Испания, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Швеция и Финландия да транспонират изцяло и правилно разпоредбите на Директивата за сезонните работници.

Германия е призована също така да въведе напълно в националното си законодателство директивата за възобновяемата енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още