IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не се разбраха за правителството*

От ГЕРБ искат споделена отговорност за управлението, а ПП-ДБ настояват разговорите да продължат

21:21 | 17.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не са постигнали съгласие за съставяне на правителство, съобщи вицепремиерът в оставка Мария Габриел по време на брифинг. Тя посочи, че основното, фундаментално различие е, че ГЕРБ трябва да бъде приета като пълноправен партньор в управлението. Двете страни нямат неразбиране за съдебната реформа, борба с корупцията и регулаторните органи.

ГЕРБ са предложили вариант правителството да остане в този състав, само с ротация между премиера и външния министър, и да бъде сключено коалиционно споразумение, с което всеки да носи своята отговорност. ПП-ДБ обаче не са приели това. Няма вариант за водене на нови преговори или продължаване на разговорите, ако няма промяна в позицията на ПП-ДБ.

ПП-ДБ не са готови да пуснат властта, заяви Деница Сачева от ГЕРБ, която също участваше в преговорите. Според нея партньорите им в управлението имат желание да проведат реформите, но всичко се случва благодарение на ГЕРБ-СДС. "Ние ясно казахме, че искаме споделена отговорност, ако не искат, нека си намерят такъв партьнор", заяви още тя и допълни, че това означава, че във всички министерства трябва да има хора и от двете коалиции.

Според нея ПП-ДБ имат срок до 12 часа на 18 март да помислят дали ще споделят отговорността, а в противен случай ГЕРБ ще върне мандата и няма да има ново правителство в рамките на този парламент. "Отиваме по-скоро на нови избори", допълни още Сачева.

Преговорите протекоха в пълна конфиденциалност. "За нас спорът се води за това, че първата политическа партия трябва да бъде равнопоставена в управлението", каза Габриел по време на краткия брифинг.

ГЕРБ-СДС определи вицепремиерът в оставка Мария Габриел да води преговорите с ПП-ДБ. Според предварителните договорки между партиите тя трябваше да поеме поста премиер след ротацията след първите 9 месеца.

Тя беше категорична, че още след първите разговори е станало ясно, че двете страни имат общи позиции, но и различия. Тя критикува Николай Денков за подаването на оставката в началото на март, изпращането на меморандум, докато е извън България и други провокативни според нея действия.

Има технологично време за подписване на споразумение

Има технологично време да довършим преговорния документ и да го подпишем преди връчването на мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев, коментира лидерът на ДБ Христо Иванов в брифинг след изявленията на ГЕРБ-СДС. "Нямаме право да кажем на българските граждани, че нямаме воля за реформи", заяви той. По време на разговорите предложихме меморандум, който да покаже, че реформи в съдебната система и борбата с корупцията ще има, ще има конкретни ангажименти и промени в регулаторните органи, уточни още Иванов.

Преди девет месеца двете политически формации се споразумяха за ротацията между премиера и вицепремиера и съставът на правителството да остава същият, ако няма друго решение и основание за промяна, управленска и законодателна програма.

С това споразумение се сложи край на най-дългата и сериозна политическа криза в България, каза Христо Иванов.

Един от лидерите на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков уточни, че от ГЕРБ-СДС са поискали промяна и да получат няколко министерски кресла - на външните работи, на вътрешните работи, на културата, на образованието, на екологията, както и на иновациите и растежа. Той е категоричен, че ПП-ДБ са готови да отстъпят, но да има реални реформи, а не "номинални".

В началото на проговорния процес са били направени полезни за България предложения, които да позволят пълен мандат на правителството - 4 години, не 18 месеца, балансиране на състава на правителството, както и дългосрочно споразумение да продължат да работят правителството и парламента в синхрон, коментира премиерът в оставка Николай Денков. Затова и в ПП-ДБ са се съгласили да водят разговорите и да приемат промени, които първоначално не са дискутирани. Той уточни още, че не е имал претенции да бъде външен министър.

Съставът на правителството не е предложение на ПП-ДБ, а съгласуван от всички участници в управлението, каза Денков. Според него управляващите са постигнали съгласие по общо споразумение, което да начертае пътя как да продължи управлението, но изненадващо от ГЕРБ са се отказали да го подпишат по-рано днес (17 март). 

Спор по състава на правителството няма, категоричен беше и финансовият министър в оставка Асен Василев. По-рано днес той коментира, че е "умерен оптимист" за съставянето на нов кабинет, но малко след това от ГЕРБ-СДС излязоха с изявлението. Василев отбеляза, че остава "умерен оптимист, въпреки късния час".

От ПП-ДБ призоваха Мария Габриел да не връща мандата, а разговорите да продължат.

*Допълнено към 22:25 с позицията на ПП-ДБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Stix
преди 1 месец
Оказва се, че и Христо Иванов клати сглобката май
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
scott
преди 1 месец
бойко тиквата, само да го нъстъпиш по кокълчето и ти размазва физиономията, че не се съобпазяваш с него.С ЛУДИ ЕГОМАНЯЦИ - ПРАВИТЕЛСТВО НЕ!яюде изобри и кръв да потече по търски поток, гербава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още