IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин сменя министъра на отбраната Шойгу

На поста застава Андрей Белоусов

22:22 | 12.05.24 г.
Андрей Белоусов. Снимка: Bloomberg
Андрей Белоусов. Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин е предложил Андрей Белоусов за министър на отбраната - пост, заеман дълго време преди това от Сергей Шойгу. Това се посочва в съобщение в Telegram канала на Съвета на федерацията, цитирано от ТАСС.

65-годишният Белоусов е бил първи заместник министър-председател в предишното правителство. Той е заемал различни длъжности - помощник на президента Владимир Путин по икономическите въпроси, министър на икономическото развитие на Руската федерация, директор на Департамента по икономика и финанси на Правителствената канцелария на Руската федерация, генерален директор на Центъра за макроикономически анализ и краткосрочно прогнозиране, а в периода 1981-2006 г. работи в Руската академия на науките (до 1991 г. - в Академията на науките на СССР).

Сергей Шойгу е назначен за секретар на Съвета за сигурност на Русия. Указ за това вече е подписан от Владимир Путин.

Сергей Шойгу до Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Сергей Шойгу до Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Говорителят на президента Дмитрий Песков съобщи, че Шойгу ще бъде и заместник на руския президент във Военно-промишлената комисия и ръководител на работата на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество.

Шойгу беше министър на отбраната близо 11 години и половина. Той се смята за приближен на Путин, но си навлече критики покрай неуспехите на Русия в началото на войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още