IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словашкият премиер Роберт Фицо е прострелян при атентат

Засега има информация за рана в коремната област, състоянието му е животозастрашаващо, съобщиха от правителствената пресслужба

17:03 | 15.05.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Словашкият премиер Роберт Фицо е бил ранен при стрелба след правителствено заседание в сряда, предадоха световни медии.

Състоянието му е животозастрашаващо, съобщи правителствената пресслужба в Братислава, цитирана от БТА. Оттам добавиха, че той ще бъде транспортиран с хеликоптер в град Банска Бистрица, тъй като поради състоянието му не е възможно да бъде прехвърлен в столицата Братислава.

Правителствената пресслужба потвърди, че Фицо е бил в съзнание, когато е бил докаран в болницата в град Хандлова, където по-рано днес беше прострелян.

Свидетел на агенция Ройтерс съобщава, че са били чути няколко изстрела след срещата в Хандлова, североизточно от столицата Братислава. Полицията вече е задържала 71-годипен мъж, а охранители са изтласкали човек в автомобил и са потеглили с него, посочва свидетелят. Все още не са известни мотивите на нападателя, предава Ройтерс. 

По информация на телевизия ТА3 са били чути четири изстрела, един е попаднал в коремната област на 59-годишния премиер.

В момента районът е отцепен.

Словашкото правителство заседава в сряда в Хандлова, на 190 километра североизточно от Братислава, в рамките на обиколка на регионите в страната, след като встъпи в длъжност в края на миналата година.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди атаката срещу Фицо.

Коментар дойде и от унгарския премиер Виктор Орбан, който заяви, че е „дълбоко разтърсен“ от атаката, съобщава CNBC.

Германският канцлер Олаф Шолц пък посочи, че „насилието не трябва да има място в европейската политика“.

„Не трябва да толерираме насилието, то не трябва да има място в обществото“, на свой ред заяви в същия дух чешкият премиер Петр Фиала.

Новоизбраният президент на Словакия Петер Пелегрини осъди нападението срещу премиера Роберт Фицо, като го нарече безпрецедентна заплаха за словашката демокрация, предаде ДПА.

„Ако изразяваме политическото си мнение с оръжие на обществените площади, а не в изборните секции, ние застрашаваме всичко, което сме построили заедно за 31 години независимост на Словакия", каза Пелегрини, който отложи предстоящото си пътуване в чужбина. Пелегрини спечели президентските избори през април и ще поеме президентския пост от Зузана Чапутова, чийто мандат изтича през юни.

През 2022 г. при атентат загина бившият японски премиер Шиндзо Абе. Той бе прострелян със самоделно оръжие по време на предизборно събитие. Заподозреният за нападението бе идентифициран от местните медии като 41-годишен ветеран от японските морски сили за самоотбрана. Мъжът казал на полицията, че възнамерява да убие Абе, защото е бил разочарован от бившия премиер.

Текстът е обновен към 19:35 ч. на 15 май 2024 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 3 седмици
Евроатлантическите ценности не прощават никому! Или надуваш флейтата или ти надуват цевта насреща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 18
penman
преди 3 седмици
Не харесвам руските ***, но атентатите - също. Освен може би един - срещу новия фюрер, който е по-луд и може да направи и повече поразии от предшественика си преди 80 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 22
zelka007
преди 3 седмици
за този нема да рониме сълзи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още