IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският министър на отбраната: Съюзът между Русия и Китай е пряка заплаха

Грант Шапс призова останалите европейски страни да предоставят още военна помощ за Украйна

18:27 | 19.05.24 г. 2
Британският министър на отбраната Грант Шапс. Снимка: Bloomberg LP
Британският министър на отбраната Грант Шапс. Снимка: Bloomberg LP

Британското правителство съобщи, че разрастващият се съюз между Русия и Китай е заплаха за западните страни и призова европейските държави да увеличат военната помощ за Украйна, пише Bloomberg.

„Това е пряка заплаха за нашия начин на живот“, заяви британският министър на отбраната Грант Шапс в интервю за Sky, говорейки за нарастващото влияние на Русия и Китай в света.

„Ако ценим свободата и демокрацията си, трябва да сме притеснени, че те създават връзки помежду си“, добави той. „Путин буквално убива опонентите си... Китай не споделя нашите ценности“, каза Шапс.

Изказването му следва неотдавнашното посещение на руския президент Владимир Путин в Китай, където той и китайският му колега Си Дзинпин обещаха да засилят сътрудничеството срещу „сдържането“ от САЩ на техните страни и предупредиха за нарастващо ядрено напрежение със Запада.

Отношенията между Великобритания, от една страна, и Китай и Русия, от друга, които вече бяха обтегнати, се влошиха още повече през последните месеци на фона на продължаващата война на Русия в Украйна и споровете за шпионаж, саботаж и сплашване.

Великобритания изгони руски пратеник и наложи нови ограничения на дипломатите на страната по-рано този месец в отговор на координирана по думите ѝ кампания за шпионаж. След това Русия изгони британското военно аташе.

По повод на войната в Украйна, където президентът Володимир Зеленски бърза да укрепи отбраната на фона на възобновеното руско настъпление на североизток Шапс заяви, че другите европейски страни трябва да предоставят още помощ.

„Водим екзистенциална битка за начина, по който управляваме световния ред. Трябва да защитаваме това“, каза британският министър на отбраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 19.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 14
zelka007
преди 1 седмица
До: 0pk ... що вий като го управлявахте от 1917 до 1991 кво ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
0pk
преди 1 седмица
Е не може все вий да управлявате световния ред :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още