IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Марин льо Пен скъсва отношения с "Алтернатива за Германия"

Решението следва скандал във връзка с нацистки коментари, направени от водещия кандидат на AfD Максимилиан Крах

22:34 | 21.05.24 г.
Снимка: Maja Hitij/Getty Images
Снимка: Maja Hitij/Getty Images

Крайнодясната партия на Марин льо Пен, която е напът да надвие групата на френския президент Еманюел Макрон на изборите за Европейски парламент, заяви, че ще прекрати сътрудничеството си с „Алтернатива за Германия“ (AfD) в следващия европарламент след изявления, свързани с нацизма, съобщава Bloomberg.

Решението следва скандал във връзка с коментари, направени от водещия кандидат на AfD Максимилиан Крах, относно престъпленията на „Вафен-СС“ на нацистката партия през Втората световна война в интервю за италианския вестник La Repubblica. Крах вече беше под натиск, след като негов помощник в Европейския парламент беше обвинен в шпионаж в полза на Китай.

Ръководителят на кампанията на партията „Национално обединение“ за европейските избори през юни Александър Лубе каза пред вестник Liberation във вторник, че партията му повече няма да работи с AfD в рамките на парламентарната група „Идентичност и демокрация“ (ID), където обединяват сили с други членове със сходни възгледи. „Вече няма да седим с тях през следващия мандат“, каза Лубе.

Той и други представители на „Национално обединение“ не са отговорили на исканията за коментари.

Не е ясно дали това означава, че „Национално обединение“ ще напусне групата ID и ще се присъедини към друга група в Европейския парламент. Френската крайна десница води в социологическите проучвания с двуцифрена преднина преди евроизборите през юни.

Говорителят на AfD Даниел Тап отказа коментар и се позова на среща на ръководството на партията в сряда сутринта, на която ще бъде обсъден въпросът.

Двете партии вече имаха противоречия по-рано тази година след съобщения, че членовете на AfD са присъствали на среща на десни, на която е обсъждано депортиране на търсещи убежище. Неотдавнашна среща между Марин Льо Пен и съпредседателя на AfD Алис Вайдел в Париж не доведе до разрешаване на конфликта.

През последните години „Национално обединение“ се опитва да се представи като умерена партия, която не оставя място за екстремизъм, поставяйки икономиката и поминъка на хората високо в дневния ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още