IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителността на труда в България ускорява ръста си в края на 2021 г.

БВП на един зает се увеличава през последното тримесечие с 4,3% на годишна база

12:52 | 08.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: getty</em></p>

Снимка: getty

След като през 2020 г. пандемията рязко сви производителността на труда в България под влияние на пандемичните ограничения, тенденцията се обърна в началото на 2021 г., а през лятото последва забавяне на ръста. За последните три месеца на годината брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает се увеличава реално с 4,3% в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за четвъртото тримесечие на 2021 г.

За сравнение, през януари-март брутният вътрешен продукт на един зает се увеличи реално с 2% на годишна база.

Заетите лица в икономиката през октомври-декември са 3,348 милиона, а общият брой отработени часове е 1,396 милиарда. 

На годишна база структурата на заетостта по икономически сектори се запазва – увеличава се делът в сектора на услугите и индустриалния сектор и намалява относителният дял в аграрния сектор.

На едно заето лице се падат 11,472 млн. лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 27,5 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през четвъртото тримесечие на 2021 г. се увеличава реално с 4,9% в сравнение със същия период на предходната година. БДС за един отработен човекочас се увеличава реално с 3,4% за същия период.

По предварителни данни за четвъртото тримесечие равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 10,494 млн. лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 25 лв. за един отработен човекочас.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 11,091 млн. лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 25,9 лв. от текущия обем на показателя.

Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 2,140 млн. лв. БДС на един зает и 5,8 лв. за един отработен човекочас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още