IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от украинците у нас готови да започнат работа

208 работодатели са попълнили до края на миналата седмица анкетите на Агенцията по заетостта и са обявили над 1300 работни места

13:46 | 29.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Бежанци от Украйна пристигат в Благоевград. Снимка: БГНЕС/Божидар Стоилов</em></p>

Бежанци от Украйна пристигат в Благоевград. Снимка: БГНЕС/Божидар Стоилов

Мобилни екипи на Агенцията по заетостта са посетили, анкетирали и консултирали над 1000 украински граждани до края на миналата седмица. Почти половината от тях са заявили готовност да започнат работа - 65 на сто от тях веднага, а други 20 на сто в рамките на следващите 6 месеца, предаде БНР.

65 на сто от украинците у нас са висшисти, 32 процента със средно образование. Като цяло се предпочита работа в хотели, ресторанти, като продавач-консултанти или касиери.

Предпочитаните области за заетост са Варна, Бургас, София-град, София област, Шумен и Пазарджик, сочи статистиката на трудовата агенция.

208 работодатели също са попълнили до края на миналата седмица анкетите на Агенцията по заетостта, обявили са над 1300 работни места, най-много в секторите „Информатика“, „Компютърни науки“, „Комуникационна компютърна техника“, „Машинно инженерство“, „Електроника“, „Сценични технологии“ и „Туризъм“.

86 на сто от работодателите са готови да наемат украинци веднага. Всеки трети е готов да осигури квартира, всеки четвърти - и транспорт до работното място.

И през тази седмица мобилните екипи анкетират пристигналите у нас украински граждани в местата, където те са настанени, и ги запознават с условията на труд и офертите за работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още