IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някои работодатели у нас вече увеличават заплатите два пъти годишно, сочи анализ

Виждат се сериозни увеличения сред почти всички частни работодатели, казва Мария Стоева от ManpowerGroup

19:15 | 22.08.22 г.

Увеличаването на заплатите в частния сектор в България се случваше по-рядко допреди няколко години, но вече става практика да се прави дори повече от веднъж в рамките на една година. Това коментира Мария Стоева, ръководител „Продажби и бизнес развитие“ в ManpowerGroup, в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Стоева коментира резултатите от последното проучване на пазара на труда за първите шест месеца на годината.

„За пръв път виждаме, че немалко работодатели увеличават възнагражденията два пъти в рамките на една година, като преди това беше изключение, а сега е практика“, посочи гостът.

„Последното ни проучване на пазара на труда за първите шест месеца на годината показа, че над 50% от компаниите планират да увеличат заплатите с между 6% и 10%. Виждаме сериозни увеличения сред почти всички частни работодатели, но това трудно се отразява на покупателната способност на техните служители заради голямата инфлация“, каза тя.

Освен инфлацията, недостигът на специалисти в много области също е водещ фактор при увеличенията на възнагражденията, обясни специалистът.

Въпреки ръста на заплатите те невинаги са основен фактор, като все по-важни стават комфортът на работното място и балансът между работа и свободно време, коментира Мария Стоева.

 „Хубавата новина е, че младите хора, които преди бяха готови да напуснат лесно заради заплата, сега вземат предвид и неща като възможността за работа от вкъщи“, посочи още събеседникът.

Относно проблема с недостиг на кадри експертът сподели, че „много зависи за кой бизнес сектор  говорим -  има недостиг на достатъчно квалифицирани хора“, каза Стоева.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още