IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 5% от студентите в България работят

Страната ни е на дъното по показател работещи учащи, като една от причините са малкото възможности на пазара на труда

13:11 | 31.08.22 г. 3
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Едва 5% от студентите (на възраст между 15 и 29 години) в България работят, докато следват, сочат данните на Евростат за 2021 г. По този показател България е на дъното в Европейския съюз, като пред нас са само Румъния (2%) и Словакия (4%).

Средно в страните от ЕС около 23% от студентите работят и учат едновременно. Нивото на безработица в тази група е около 3 на сто.

Графика: Евростат Графика: Евростат

Данните дават интересен поглед към въпроса колко бързо могат да преминат младежите от образование към пазара на труда, отбелязват от европейската статистика. В някои страни студентите работят почасово, през уикендите или по студентски програми, което ускорява процеса на намиране на работа след получаване на дипломата, но до голяма степен това зависи от образователните системи, характеристиките на трудовите пазари, както и от културните различия.

Според Евростат за част от страните в Централна и Източна Европа, включително и България, се наблюдава ниско ниво на заетост сред студентите, което се дължи основно на малкото възможности за младите хора на пазара на труда.

Най-голям е процентът на учещи и едновременно с това работещи младежи в Холандия, където 70% от студентите са били заети през 2021 г.Следват Дания (49%) и Германия (42%). Най-голяма е безработицата сред студентите, тоест търсещите работа, но незаети, в Швеция - 14 на сто. В Нидерландия безработицата сред студентите достига 7 на сто.

В Чехия, Румъния, Унгария и Хърватия безработицата сред студентите е под 1 на сто, сочат още данните на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ну так и надо! В Студентский город кръчми будет на фалит если вси работают! Конечно не надо работают! Учи да не работаеш, ето не знаете? Приезжайте у нас в России да увидите какая сверхдержава у нас всть без да работаем многа многа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: khaoвъпреки, че днес е друго.. учи се за диплома, а не за знания! така че бачкайте и да не ви дреме, все тая е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
както трябва да бъде .. или ще учуш или ще работиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още