IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонната заетост задържа безработицата в България на ниско равнище

Безработицата в страната през август е 4,3%, отчита Агенцията по заетостта

12:01 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Saul Martinez/Bloomberg
Снимка: Saul Martinez/Bloomberg

Равнището на регистрираната безработица в България през август е 4,3% - най-нискaта стойност на показателя за месеца от съществуването на административната статистика, отбелязва Агенцията по заетостта. На годишна база показателят се свива с 0,6 процентни пункта, а в сравнение с юли има минимално увеличение от 0,1%.

Броят на регистрираните безработни през август е общо 139 782.

През месеца са регистрирани нови 19 хиляди безработни, като на месечна и на годишна база те намаляват. Други 940 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца.

Започналите работа безработни през август са над 10 хиляди. През летния месец най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработваща промишленост – 20,6%, следват тези в търговията – 13,7%, хотелиерството и ресторантьорството – 12,1%, държавно управление – 7,6% и други. 

Близо 1800 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани  работни места през месеца – по програми и мерки за заетост и по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

През месеца 223 безработни и заети лица са включени в различни обучения, а 4 907 са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професия или ключова компетентност.

В края на летния сезон заявените работни места на първичния пазар на труда са над 12 хиляди. Най-много свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (25%), следват образованието (24%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (11%), административните и спомагателните дейности (9%), хотелиерството и ресторантьорството (6%).

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: преподаватели; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; продавачи; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; персонал, полагащ грижи за хората; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; металурзи, машиностроители и сродни на тях, и занаятчии; чистачи и помощници и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още