IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд продължават да растат и през пролетните месеци

Общите разходи на работодателите за един отработен час са се увеличили с над 14% на годишна база, отчита НСИ

13:07 | 21.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Разходите за труд в България продължават да ускоряват ръста си и през второто тримесечие на годината, следвайки тенденцията на възходящ тренд от края на 2021 г. Това се вижда от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През април-юни тази година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 14,4% спрямо второто тримесечие на 2021 г.

За сравнение, през четвъртото тримесечие на 2021 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нараснаха с 12,1% за година, а за първото тримесечие на 2022 г. - с 12,7%.

През второто тримесечие на тази година разходите на работодателите за труд са стимулирани най-вече от ръстовете в индустрията, услугите и строителството. В индустрията увеличението е с 15%, в услугите - с 16,8%, и в строителството - с 11,5%, показват статистическите данни.

По икономически дейности през второто тримесечие на 2022 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в секторите „Административни и спомагателни дейности“ - с 22,5%, „Култура, спорт и развлечения“, „Други дейности“ - с по 19,4%, и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - с 18,2%.

Индекс на общите разходи на работодателите за труд - % Индекс на общите разходи на работодателите за труд - %

За април-юни на годишна база разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 14,6%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 13,5%.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 22,8% за „Административни и спомагателни дейности“ до 1,8% за „Хуманно здравеопазване и социална работа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още