IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как трябва да се промени демографската политика у нас?

Има нужда от реформи в икономиката, които да направят България по-привлекателна, каза доц. Спас Ташев

16:30 | 06.10.22 г. 3

България следва най-песимистичните сценарии за разгръщане на демографската криза, което е ясен сигнал, че е нужна драстична промяна на демографската политика. Това смята доц. Спас Ташев, Институт за изследване на населението и човека при БАН.

В предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria ученият коментира данните от последното преброяване у нас, според които населението на страната ни е малко над 6,5 млн. души. В периода между последните две преброявания на НСИ то е намаляло с 11,5%.

"Според последните прогнози на БАН преди преброяването населението на България към 2030 г. трябваше да бъде 6,5 млн., а този брой вече е налице през 2021 г. Имаме едно ускоряване на намаляването на населението, което е изключително лош показател. На практика средният вариант на прогнозите у нас не се сбъдва. По-скоро вървим към песимистичния вариант, което показва, че на всяка цена демографската политика трябва да се промени", категоричен е Ташев.

По отношение на раждаемостта е грешен подходът да се дават пари като социална дейност, категоричен е той.

По думите му стимулите трябва да бъдат "много по-комплексен механизъм, в който да се насърчава раждаемостта сред тези български граждани, които са способни да отглеждат пълноценно своите деца". "От тази гледна точка политиката на уравниловка, каквато е до този момент, не дава абсолютно никакъв резултат. Тези социални подпомагания са по-скоро подаяния, които реално не могат да задоволят потребностите на средната категория български гражданин", каза той. 

По думите му трудно може да се повлияе на процесите на раждаемост, „но се нуждаем от реформи в икономиката, които да направим България по-привлекателна и да намалим изтичането на работна сила“.  "В същото време, ако работещите в чужбина изявят желание да се върнат в България, то ние трябва да им съдействаме да се установят в страната".

"Тенденциите, към които вървим в момента, на практика ще взривят социалния мир в страната, защото пенсионната ни система е солидарна - работещите в момента формират пенсионния фонд на пенсионерите и когато броят на населението в трудоспособна възраст става все по-малък, а все повече нараства населението в пенсионна възраст, няма как това да не удари социалните устои на страната", посочи още гостът.

"За да се води адекватна демографска политика, се нуждаем от дългосрочна визия и приемственост. Има стратегически проблеми в България, където няма място за партийни противоречия", каза събеседникът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
mikimaus
преди 1 година
Пилците се броят наесен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
mikimaus
преди 1 година
кво сакате глобална демография или евроатлантичческа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 1 година
демографската политика ... е странно животно, всичко го имат, отглеждат и реформират ... и никъде не работи!няма как да се промени тренда, разберете го... модела на икономиката е такъв, че да подтиска раждаемоста и точка, каквато и политика да направите, резултата ще е същия - нулев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още