IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ се увеличава

Общият брой на американците се е увеличил с 15 хил. до 1,36 милиона

17:05 | 06.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Повече американци са подали молби за помощи при безработица миналата седмица, но пазарът на труда остава силен дори с оглед на продължаващата инфлация и цялостното забавяне на американската икономика, предаде Асошиейтед прес.

Молбите за помощи при безработица за седмицата, приключила на 1 октомври, са нараснали с 29 хил. до 219 хиляди, съобщи днес министерството на труда, а данните за предходната седмица са коригирани надолу с 3000 до 190 000. 

Средният четириседмичен брой молби, който се приема за по-стабилен показател, е нараснал с 250 до 206 500. 

Общият брой на американците, получили помощи за безработица, се е увеличил с 15 хил. до 1,36 милиона за седмицата, приключила на 24 септември. 

Молбите за безработица традиционно отразяват съкращенията, които се задържат на исторически ниско равнище след първоначалната загуба от над 20 млн. работни места в началото на пандемията от коронавируса през пролетта на 2020 г.

Последните данни за безработицата свидетелстват, че пазарът на труда се охлажда леко, важно съображение за Федералния резерв на САЩ, който ще трябва да реши на заседанието си в началото на идния месец  дали да увеличи отново лихвата.

Правителството съобщи във вторник (4 октомври), че броят на свободните работни места в САЩ се е понижил през август спрямо юли, тъй като компаниите са имали по-малка нужда от служители. Тази тенденция може да намали хронично високата инфлация.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още