IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

 7,7 млн. китайци се борят за 200 хил. държавни работни места

Работата в държавни и регионални структури са привлекателни за младежите, при които безработицата достига рекордни нива

21:33 | 16.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Рекордните 7,7 млн. китайци са издържали изпита за държавни служители и се борят за 200 хил. работни места - в национални и регионални институции, пише CNBC, позовавайки се на публикации в местни медии. Държавната служба е смятана за стабилна и престижна в Китай, особено за младите хора. В момента, след ограниченията около Covid, младежката безработица в Китай е на рекордно високи нива, допълва още агенцията.

Според данните на статистиката около 20% от китайците на възраст между 16 и 24 години са без работа. Преди пандемията безработицата в тази възрастова група достигаше около 13 на сто.

За тези, които искат да бъдат назначени на държавна служба в Китай, е предвиден специален изпит. В него са включени разнообразни въпроси, включително и тези от речите на президента Си Дзинпин пред конгреса на комунистическата партия. Кандидатите трябва да напишат и есе.

Пекин увеличи новите работни места в държавната администрация и по регионите с 15-20% като опит да ограничи безработицата. Мярката е насочена основно към висшисти, които не са успели да намерят работа в последните две години - около 2/3 от увеличението на работните места са предназначени само за завършилите университети.

Заплатите на държавните служители не са големи, но пък се смята, че работното място е гарантирано "до живот", а и дава висок социален статус - например по-добро здравно обслужване. Държавните институции изплащат бонуси на своите служители, които освен това не внасят пенсионни вноски.

Колко точно е заплатата на държавните служители обаче е строго пазена тайна в Китай. Последните официални данни са от 2012 година, според които държавните служители в страната получават малко над 48 000 юана (почти 7000 долара) годишно. Заплатата на президента Си Дзинпин в този момент е била 136 600 юана годишно. Като цяло заплатите в Китай обаче варират в много широки граници в зависимост от региона и вида работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още