IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в САЩ се противопостави на очакванията за забавяне

Безработицата в страната отново намалява

16:51 | 08.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръстът на заетостта в САЩ се ускорява през ноември, а нивото на безработица е спаднало до 3,7%, тъй като още хора са навлезли в работната сила, което показва силата на трудовия пазар, съобщава Ройтерс.

Новите работни места извън селскостопанския сектор са се увеличили със 199 хиляди миналия месец, съобщи Бюрото по трудова статистика към Министерство на труда в доклада си в петък. Заетостта е била отчасти подкрепена от завръщане на служителите в автомобилния сектор и на актьорите след стачките.

Данните за октомври не бяха коригирани и останаха на ниво от 150 хил. нови работни места.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 180 хил. новосъздадени работни места. Около 25 300 членове на профсъюза United Auto Workers сложиха край на стачката си срещу трите големи автомобилни производителя на 31 октомври, показва докладът, а 16 хил. членове на синдиката на актьорите SAG-AFTRA също са се завърнали на работа.

Докладът за заетостта предполага, че очакванията на финансовия пазар, че Федералният резерв може да започне да намалява лихвите още през първото тримесечие на 2024 г., са преждевременни.

Очаква се централната банка на САЩ да запази основните си лихви без промяна следващата сряда. Тя повиши основната си лихва с 525 базисни пункта до сегашния диапазон от 5,25-5,50%, започвайки от март 2022 г.

Ръстът на заетостта е доста над нивото от 100 хил. работни места месечно, нужни, за да се поддържа растежът на населението в работоспособна възраст.

Нивото на безработица е спаднало до 3,7% от почти двегодишен връх от 3,9% през октомври. Той се понижи до 53-годишно дъно от 3,4% през април. Увеличението обаче се дължи на ръст на предлагането на работна ръка, а не на освобождаване на служители от компаниите.

Средното месечно заплащане е нараснало с 0,4% след увеличение от 0,2% през октомври. Това запазва годишното повишение на заплатите на ниво от 4,0% през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още