IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите работни места в САЩ са нараснали през декември най-силно от 4 месеца

Ръст се наблюдава в сектора на услугите, а фабриките са продължили със съкращенията

18:58 | 04.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските компании са наемали нови служители по-активно през декември и ръстът на заплатите е продължил да се охлажда, което е в съответствие с прогнозите за стабилен икономически растеж и забавяща се инфлация.

Новооткритите работни места са се увеличили с 164 хил. миналия месец, най-много от август насам, сочат данни, публикувани в четвъртък от ADP Research Institute в сътрудничество със Stanford Digital Economy Lab, цитирани от Bloomberg. Резултатът надминава всички оценки, с изключение на една, в проучване на Bloomberg сред икономисти.

Американските компании са назначавали активно служители през декември. Графика: Bloomberg Американските компании са назначавали активно служители през декември. Графика: Bloomberg

Този ръст се дължи на увеличение на позициите в сектора на услугите, в това число в хотелиерството и ресторантьорството, в сферата на образованието и здравеопазването. За сметка на това компаниите във фабричния сектор сa продължили да съкращават за четвърти пореден месец през декември.

Резултатите разкриват стабилността на пазара на труда след пандемията. Въпреки някои признаци за облекчаване на търсенето на работна ръка, фирмите все още наемат служители с добри темпове, безработицата остава ниска и служителите продължават да се радват на повишения на заплатите, които остават над инфлацията.

Докладът от четвъртък отчете и допълнително забавяне при ръста на заплатите. Според ADP средното заплащане на работниците, които са се задържали на работата си, е нараснало с 5,4% в сравнение с предходната година. За тези, които са сменили работата си, заплатите са се повишили с 8%. И двата показателя отбелязват най-бавния си ръст от 2021 г. насам.

„Пазарът на труда започва отново да прилича на този преди пандемията“, заяви Нела Ричардсън, главен икономист на ADP, в изявление. „Макар че заплатите не бяха причината за ускорението на инфлацията в последно време, сега, когато ръстът на възнагражденията се забави още повече, рискът от спирала цени-заплати изчезва почти напълно.“

Динамиката на пазара на труда, особено темпът на нарастване на заплатите - ще бъде от основно значение за представителите на Федералния резерв при определянето на момента, в който да започнат да понижават лихвите. Протоколът от последното заседание на централната банка, публикуван в сряда, показа силен оптимизъм сред централните банкери за пътя на инфлацията.

Отделни данни, публикувани в четвъртък, показаха, че първоначалните молби за помощи при безработица са намалели през последната седмица на 2023 г. до 202 хил. броя, което е най-ниското им ниво от октомври насам. Броят на продължаващите молби също е спаднал.

Друг доклад, публикуван по-рано в четвъртък, показва, че охлаждането на пазара на труда до голяма степен се изразява в по-слабо наемане на служители, а не в загуба на работни места. Според Challenger, Gray & Christmas  работодателите в САЩ са съкратили 35 хил. служители, което е с 20% по-малко в сравнение с предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още