IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите получават пенсия най-кратко в ЕС

Мъжете у нас вземат пенсия средно за период от 14 години, а жените - почти 19 години, каза управителят на НОИ Ивайло Иванов

18:49 | 09.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

България е страната в Европейския съюз, в която пенсиите се получават за най-кратко време. Между 15 и 25 години средно продължават плащанията в страните от съюза, докато у нас мъжете вземат пенсия средно за период от 14 години, а жените - почти 19 години, като причната за това е по-кратката продължителност на живота. Това каза управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов по БНР.

Той допълни, че близо 300 хиляди са работещите, които от този месец плащат по-високи осигуровки, след като максималният осигурителен доход от 1 януари беше повишен до 3750 лева. Само 20 на сто от тази група са заети в сектора "Информационни технологии", останалите са работещи в държавната администрации, производството и хора на мениджърски позиции от частния сектор, уточни той.

Иванов коментира, че максималният осигурителен доход трябва да се определя по формула, като е удачно ежегодно тази величина да се увеличава с ръста на средния осигурителен доход.

"Осигурените имат интерес техният максимален осигурителен доход да е по-висок или поне съотношението му да нараства с темповете на нарастване на средния осигурителен доход, тъй като самите лица ще бъдат ощетени, защото когато дойде денят, в който те трябва да се пенсионират, разликата или размерът ще им е по-нисък в пенсията. Техен личен интерес е да се осигуряват на по-голям максимален осигурителен доход", коментира управителят на НОИ.

Заради по-високия максимален осигурителен доход от 1 януари приходите в бюджета на Държавното обществено осигуряване ще се увеличат с 212 млн. лева през тази година, а от ръста на минималната заплата ще се добавят допълнителни 214 млн. лева. Като цяло приходите са с 1,7 млрд. повече от миналогодишните. Разходите нарастват с 2,4 млрд. лева. Това са допълнителните пари за пенсии, включително увеличението на тези, отпуснати до края на миналата година, с 11% от 1 юли 2024 г. 

До края на тази година трябва да е готов анализът на пенсионната система у нас, но Иванов смята, че каквито и промени да се планират, хората с най-голям осигурителен принос трябва да взимат по-високи пенсии и това да е водещото при определяне на размера на пенсията.

"Много от хората, които получават минимална пенсия, имат по-малък принос. "Солидарността на системата изисква все пак да бъдат отличени хората, които допринасят за нейното функциониране", посочи управителят на НОИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още