IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ достигна двугодишен връх през февруари

Новооткритите работни места в страната надхвърлят очакванията, а ръстът на заетостта е по-слаб от прогнозирания

17:12 | 08.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на новите работни места в САЩ надхвърли очакванията през февруари, докато нивото на безработица се покачи, а ръстът на заетостта от предходните два месеца не беше толкова сериозен, колкото сочеха първоначалните прогнози, пише CNBC.

Позициите извън селскостопанския сектор са се увеличили с 275 хил. за месеца, докато нивото на безработицата се е повишило до 3,9%, достигайки двугодишен връх, съобщиха от Министерството на труда в петък. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха ръст от 198 хил. работни места, който щеше да остане под ревизирания в низходяща посока брой на позициите през януари (229 хил.).

Равнището на безработица се е увеличило, въпреки че коефициентът на участие на работната сила е останал стабилен на ниво от 62,5%.

Нивото на безработица в САЩ достига двугодишен връх през февруари. Графика: Bloomberg Нивото на безработица в САЩ достига двугодишен връх през февруари. Графика: Bloomberg

Средните почасови доходи, наблюдавани внимателно като индикатор за инфлационната тенденция, отчетоха малко по-слабо от очакваното увеличение за месеца и забавяне спрямо година по-рано. Заплатите са се повишили само с 0,1% за месеца и са нараснали с 4,3% на годишна база, като и двата резултата остават под прогнозираните. Пазарите реагираха слабо на новините.

Тенденцията при откриването на работни места се е насочила към позиции на непълно работно време. Заетите на пълен работен ден са намалели със 187 хил. души, докато броят на позициите с непълно работно време се е увеличил с 51 хил., показва проучването сред домакинствата. Това преброяване се използва за изчисляване на нивото на безработица и отчита спад от 184 хил. позиции в общата заетост.

Данните за отделните сектори показват, че здравеопазването води с 67 хил. нови работни места. Държавната администрация отново има голям принос с 52 хил. позции, докато ресторантите и баровете са добавили 42 хил. Ръстове отчитат и социалното подпомагане (24 хил.), строителството (23 хил.), транспортът и складирането (20 хил.) и търговията на дребно (19 хил.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още