IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на работните места и заплатите в САЩ през март надминаха очакванията

Пазарът на труда в страната изглежда все по-стабилен

16:45 | 05.04.24 г.
Снимка: Mike Kai Chen/Bloomberg
Снимка: Mike Kai Chen/Bloomberg

Работодателите в САЩ са наели много повече работници от очакваното през март, като същевременно са повишили заплатите. Това предполага, че икономиката на страната е приключила първото тримесечие на стабилна основа, предава Ройтерс.

Служителите извън селскостопанския сектор са се увеличили с 303 хил. през миналия месец, става ясно от данни на Бюрото по трудова статистика на Министерството на труда. За сравнение, през февруари ръстът на новонаетите работници беше от 270 хиляди.

„Пазарът на труда е подаръкът, който продължава да дава работни места, но той играе и ролята на „въглища“ за пазарите на облигации“, посочва Брайън Джейкъбсън, главен икономист в Spartan Capital Securities.

„Новинарските заглавия ще се фокусират върху нивото на безработица от 3,8%, което е победа, но значимите данни в доклада са ръстът на средното почасово заплащане, който сега се е забавил до 4,1% на годишна база. Това е най-ниското ниво от юни от 2021 г.", обяснява Дейвид Уодъл, главен инвестиционен стратег в Waddell & Associates.

Средното почасово заплащане се повишава с 0,3% на месечна база през март, след като нараснаха с 0,2% през предходния месец. Годишното увеличение на заплащането се забавя до все още високите 4,1% през март от 4,3% през февруари. Ръстът на заплатите в диапазона 3%-3,5% се разглежда като съвместим с целта на Федералния резерв за 2% инфлация.

Финансовите пазари вече очакват Фед да започне да намалява лихвите през юни. Председателят на централната банка Джером Пауъл обаче посочи в сряда, че не трябва да се прибързва с тази стъпка на фона на упоритата инфлация в САЩ.

През март нивото на безработица спада до 3,8 на сто от 3,9% през февруари. Тя остава под 4% в продължение на 26 поредни месеца - най-дългият подобен период от края на 60-те години на миналия век.

Пазарът на труда се възползва и от нарастването на имиграцията през последната година. Облекчаването на финансовите условия пък стимулира наемането в чувствителни към лихвените проценти индустрии като строителството, което би трябвало да осигури база за растеж на работните места, въпреки че се очаква нарастването на заплатите да се забави.

Междувременно показателят на Националната федерация за независим бизнес за малките предприятия, които планират да добавят работни места през следващите три месеца, се понижава през март до най-ниското ниво от май 2020 г. Това се смята за добър прогнозен показател за печалбите и заплатите. Заетостта в някои сектори като здравеопазване, отдих и хотелиерство, както и държавното и местното управление остават под тенденциите отпреди пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още