IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иво Благоев: По-скъпият петрол може да намали икономическата активност

Задава ли се рецесия и как ще реагират централните банки, коментира изпълнителният директор на "Астра Асет Мениджмънт"

22:33 | 23.02.22 г.
Иво Благоев: По-скъпият петрол може да намали икономическата активност

На въпроса как ще реагират централните банки той отговори, че инвеститорите са започнали да дискутират много по-меко отношение на централните банки, спрямо лихвената политика.

„Очакванията за рязко няколкократно покачване на лихвите бяха намалени. "От тук нататък централните банки ще преосмислят своята агресивна политика по отношение на инфлацията, независимо че тя би могла да надхвърли досегашните нива. Ако цените на енергоносителите се покачат до такива нива, че да доведат в последствие до рецесия, покачване на лихвите няма да е нужно, защото самата рецесия ще свали инфлацията", коментира Благоев.

Той е на мнение, че Фед може и да не вдигне лихвите в съответствие с досегашните заявки и от тук нататък ще бъде доста внимателен в политиката си. Според нето „25 базисни пункта са на масата“, като инвеститорите ще следят за бъдещите намерения.

Благоев потвърди, че пазарите бяха поставени под изключително напрежение от перспективата за военно нахлуване на Русия в Украйна и инвеститорите реагираха панически, с масирани разпродажби. Той потвърди, че след първоначалната реакция напрежението отслабна, след като защото изчезна неизвестността въпреки последвалите санкции.

"Всички знаехме, че ще има санкции. Въпросът е къде удрят тези санкции - дали върху останалия развит икономически свят, или са предимно насочени към икономиката на Русия, отделни индивиди и компании. По-скоро можем да говорим за негативен ефект върху отделни западни компании, отколкото върху цялата световна икономика на този етап", анализира ситуацията Благоев и отбеляза, че капиталовите пазари са очаквали по-зловещи и мащабни санкции.

По думите му най-уязвимите пазари от едно допълнително покачване на напрежението между Русия и Запада ще бъдат суровините. "Знаем, че Русия е основен износител на суровини - петрол, газ. А и не трябва да забравяме, че регионът, където се случва конфликтът, е житницата на света", посочи изпълнителният директор на "Астра Асет Мениджмънт".

Благоев прогнозира, че със сигурност ще има покачване на суровините. „Колкото и да е сериозен износител на енергия Русия, не трябва да забравяме, че сме на прага на пролетта и натискът върху използването на газ може би ще отслабне", смята той и потвърди, че цената на петрола вече е инкорпорирала събитията.

Как ще се отрази липсата на инвестиции в инфраструктурата за петрол за сметка на зелените проекти? Ще поевтинее ли петролът и ще мине ли 100 долара за барел? Къде ще се почувства най-сериозно действието на санкциите и ще пострадат ли неруски компании от тях? Къде търсят инвеститорите убежище в моменти на волатилност? Може ли а бъде блокиран изцяло ддостъпът на Русия до световните финансови пазари?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още