fallback

Половината клиенти на "Газпром" са открили сметки в "Газпромбанк"?

Някои големи компании вече са платили за руския газ по новата схема, заяви руският вицепремиер Александър Новак

11:59 | 19.05.22 г. 18
Автор - снимка
Редактор

Половината от 54-те клиента на руския газов гигант "Газпром" са открили сметки в "Газпромбанк", заяви вицепремиерът на Русия Александър Новак в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

Москва се стреми да принуди клиентите си да плащат за природния газ в рубли. Русия спря доставките на газ за България и Полша през април, след като те отказаха да изпълнят искането ѝ европейските купувачи да започнат да плащат за руски газ в рубли. Това породи опасения, че и други държави може да последват.

Финландският държавен енергиен доставчик Gasum отказа да премине към новата схема и обяви тази седмица, че ще отнесе спора за плащанията в рубли с "Газпром експорт" до арбитражен съд.

По време на форум в четвъртък Новак заяви, че някои големи компании вече са платили за руския газ по новата схема и че скоро Москва ще разбере окончателно кои компании са платили и кои са отказали да го направят.

"Плащанията за газ по основните договори са дължими... и има информация, че някои големи компании вече са открили сметки, платили са и са готови да плащат навреме", посочи Новак на форума.

"През следващите няколко дни ще видим окончателен списък кой е платил в рубли и кой е отказал", допълни той.

Почти всички договори за доставки, които компаниите от Европейския съюз имат с "Газпром", са в евро или долари, а някои водещи западни компании вече са открили сметки в "Газпромбанк", пише още Ройтерс.

Откриването на сметка в рубли в "Газпромбанк", каквато е предложената схема на "Газпром" за плащане на природния газ, не е в съзвучие с режима на санкции на ЕС срещу Русия, заяви вчера говорителят на комисията Ерик Мамер по време на редовния брифинг в Брюксел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още