fallback

Г-7 поиска от ОПЕК да осигури повече петрол на пазара

В същото време министрите на седемте най-развити страни в света поеха нови ангажименти в областта на климата

18:43 | 27.05.22 г.

Снимка: Bloomberg LP

Г-7 призова ОПЕК да осигури повече петрол на пазара, въпреки че пое нови ангажименти за борба с климатичните промени, предава Bloomberg.

„Призоваваме страните производителки на петрол и газ да действат отговорно и да реагират на затягането на международните пазари, като имат предвид, че ОПЕК играе ключова роля“, заявиха министрите в комюнике след среща в Берлин.

ОПЕК, която има съюз с Русия, известен като ОПЕК+, до момента не отговаря на призивите на САЩ да увеличи добива си над постепенното повишаване, което планира отдавна. Картелът ще проведе среща идната седмица и се очаква да се придържа към плана си, въпреки че войната в Украйна води на ръст на цените на петрола и газа, който предизвиква криза с разходите за живот за потребителите.

Г-7 е форум за прокарване на климатичния дневен ред. Но войната кара страните потребителки да преоценяват приоритетите си, като енергийната сигурност в краткосрочен план надделява над по-дългосрочните планове за климата.

Групата призна промяната на приоритетите, като отбеляза, че мерки на правителствата за смекчаване на кризата за потребителите, например субсидии за използване на фосилни горива, противоречат на предишни климатични обещания.

“Въпреки това целим мерките ни за облекчение да бъдат временни и целенасочени и потвърждаваме ангажимента си за елиминиране на неефективните субсидии за фосилни горива до 2025 г.“, се казва в комюникето.

Министрите на енергетиката обещаха също прекратяване на държавната помощ за проекти за фосилни горива в чужбина до края на тази година, като в същото време позволиха изключения, „определени от всяка страна“.

Ходът беше подкрепен и с признанието, че „повишаването на националната сигурност и геостратегическите интереси са от ключово значение“.

Те също така целят да постигнат „предимно декарбонизирани електрически сектори до 2035 г.“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:46 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още