IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

920 фирми получават над 93 млн.лв. безвъзмездни средства за енергийна ефективност

Непосредствено след сключване на договорите фирмите ще могат да пристъпят към изпълнението на проектите си

15:00 | 13.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

До средата на този септември 920 български компании ще преминат процедура по договаряне на над 93 млн. лв. безвъзмездна помощ за подобряване на енергийната им ефективност, съобщи Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Микро, малките и средни предприятия бяха одобрени по финалната мярка за подпомагане на бизнеса за изминалия програмен период на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, която се изпълнява от МИР.

Със средствата българските компании ще могат да закупуват енергоспестяващи машини и съоръжения, както и да направят модерна изолация на производствените бази. Така те ще намалят разходите си за електроенергия, природен газ, течни горива и други енергоносители.

Всички одобрени дружества са от икономически сектор „C“ – Преработваща промишленост, като са разпределени в общо 141 подсектора. Основната част от тях се занимават с производство на мебели, на метални конструкции и изделия, на пластмасова, дървена и метална дограма, на връхни облекла, на хляб и хлебни продукти. Сред предприятията има печатници на регионални вестници, на брошури и други хартиени издания, заводи за производство на китари и други музикални инструменти, бижутерии, фирми за ремонт на машини и оборудване и др.

Непосредствено след сключване на договорите фирмите ще могат да пристъпят към изпълнението на проектите си.

Най-много кандадати фирми е имало от областите Пловдив и София-град – съответно 138 броя и 101 броя. Заявената от тях подкрепа е за над 20 млн. лв. В същото време най-нисък интерес към мярката е имало от фирмите в област Видин. Едва пет получиха положителни оценки на проектните си предложения и достигнаха етапа на договаряне. Те са поискали 484 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
БОНВИВАН1
преди 1 година
Пак хранилки и злоупотреби. Това ако е пазарна икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още