IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косово въвежда режим на тока заради недостиг в производството

Голяма част от мощностите в страната са в планов ремонт

14:29 | 15.08.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Мрежовият оператор на Косово KEDS започва режим на тока в страната заради липсата на достатъчно производство на електроенергия. Високите цени на европейските пазари пък прави невъзможен вноса, посочва Ройтерс. От тази сутрин режимът е шест часа с електрозахранване и два часа без.

В началото на август парламентът обяви извънредно положение заради енергийната криза, което дава възможност на правителството да предприема всякакви мерки, за да се справи с проблемите.

Косово разчита основно на въглища (90%) и възобновяеми енергийни източници за производството на електроенергия. В момента обаче половината от мощностите са в планов ремонт, за да бъдат подготвени за зимните месеци. Тогава потреблението на електроенергия скача повече от два пъти, тъй като домовете се отопляват с електроенергия.

През декември 2021 г. също имаше спиране на електрозахранването на домовете заради рекордното потребление. Малко по-късно беше забранен добивът на криптовалути в страната - заради евтината електроенергия много младежи в Косово се препитават с копаене на електронни пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още