IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващите две зими - изпитание за енергийната единност на Европа

Трябва да ги превърнем енергийните политики в реални действия, съветва Андрей Коватариу

18:30 | 18.08.22 г. 3

Възможни са социални и икономически проблеми заради високите цени на електроенергията и това може да обърне целия напредък, постигнат от ЕС в енергийния преход. Ако не планира правилно прехода към зелена енергия, Европа е заплашена да замени една зависимост (към Русия, заради газа, петрола и въглищата) с друга (към Китай, заради пазара на редки метали).

Това коментира Андрей Коватариу, експерт към работната група по цифровизация в енергетиката към Икономическата комисия на ООН за Европа (UNECE) и старши научен сътрудник в Energy Policy Group, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Трябва да се удължи употребата на въглища, но тази жертва трябва да се направи в много краткосрочен план - само за следващите една-две зими. Става дума за много кратък преходен период за осигуряване на енергийна сигурност. Не трябва да се жертват бъдещите зелени политики на ЕС. Това ще бъде за ефективността на енергийните и климатични политики на блока", коментира събеседникът.

По думите му ЕС има план за следващите години, но "пренебрегна ефектите", свързани с търсенето. "Потребителите и индустриите трябваше да са основен приоритет на ЕС още от първия ден. Ще има проблеми със сигурност с доставката на газ и въглища“, отбеляза гостът.

"Следващото, което трябва да направим, е да въведем ефективни политики в целия ЕС, а не само планове. Трябва да ги превърнем в реални действия през следващите две-три години. В противен случай в бъдеще ще имаме подобни проблеми, каквито имаме и сега", посочи експертът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРССТака ли ти казаха, колхозник? Отново ще се надяваш "прогнилия" запад да "пропада", докат броиш стинките.,като дяда си на село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Верваш ли си в хиперболите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Р?мператоръ
преди 1 година
Следващата една зима. Като останат на тъмно, на студено, полугладни и киpливи, а десетки милиони - и без работа - хората в ЕС ще вдигнат революция и ще провесят продажните си политици да съхнат. Техните наследници ще се наредят на червеното килимче в Стойка "Г". Вова Путин е добродушен човек, ще се смили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още