IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TotalEnergies продава дела си в „Тернефтегаз“ на „Новатек“

Тази седмица френското дружество се оказа под натиск заради връзките си с „Тернефтегаз“

17:11 | 26.08.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френската компания TotalEnergies, която е изправена пред критики заради бизнес отношенията си с Русия, в петък обяви, че ще продаде дела си в „Тернефтегаз“ - съвместно предприятие с „Новатек“, на руската петролна и газова компания, съобщава Ройтерс.

„Очаква се затваряне [на сделката] през 2022 г. при спазване на обичайните условия“, каза компанията в изявление.

Тази седмица френското дружество се оказа под натиск заради връзките си с „Тернефтегз“, след като френският вестник Le Monde съобщи, че компанията е доставяла газов кондензат, който по-късно е бил превръщан в керосин, използван в две руски военни бази.

В изявлението от петък следобед TotalEnergies казва, че продажбата е била планирана преди възникването на спорната ситуация и че искане за одобрение на сделката е било подадено пред руските власти още на 8 август.

В статията си Le Monde твърди, че съвместното дружество „Тернфетегаз“ е било замесено в доставките на газов кондензат за направата на самолетно гориво, което може да се е ползвало от руската армия в Украйна.

По-рано в петък TotalEnergies потвърди, че е произвеждала газов кондензат съвместно с „Новатек“ в Русия, от който накрая се е произвеждало самолетно гориво, но това е било изцяло за износ.

Неправителствената организация Global Witness, която е помогнала на Le Monde да разработи материала си, казва, че TotalEnergies си противоречи в изявленията си и че трябва да бъде проведено разследване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още