IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, докато трейдърите чакат решенията от срещата на ОПЕК+*

Покачването на цената на WTI представлява леко възстановяване спрямо последния седмичен спад от близо 7 на сто

09:49 | 05.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на петрола нарастват на фона на възможността широкият петролен алианс ОПЕК+ да намали производството и влошаването на енергийната криза в Европа, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 1,67 долара, или с 1,92%, до 88,52 долара за барел. Цената на международния бенчмарк сорт Брент се увеличава с 1,98 долара, или с 2,13%, до 95 долара за барел.

Средната цена на кошницата на сортовете, предлагани от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), се понижава с 5,05% до 101,04 долара за барел.

Покачването на цената на WTI представлява леко възстановяване спрямо последния седмичен спад от близо 7 на сто поради опасенията, че забавянето на глобалния икономически растеж и коронавирусните мерки в Китай ще свият търсенето.

Междувременно страните от Г-7 одобриха план за поставяне на таван на цената на руския петрол. В петък най-развитите икономики се договориха да ограничат ценовите ръстове при руския петрол и петролни продукти. Като контрареакция Русия спря газа по ключовия газопровод „Северен поток 1“ и заплаши да не осигурява петрол за страните, които приемат решението на Г-7.

Движение на цените на основните петролни сортове. Източник: Oilprice Движение на цените на основните петролни сортове. Източник: Oilprice

Погледите на петролните трейдъри и инвеститори са насочени към предстоящата среща на ОПЕК+, като се очаква страните в организация, включително Русия, да определят нови рамки на производството за октомври, след като Саудитска Арабия сигнализира за възможно свиване.

От началото на юни цената на петрола се понижи с около една четвърт, тъй като глобалната икономика забавя своя растеж, а централните банки в развитите икономики се ангажираха с агресивно покачване на лихвените проценти, за да охладят инфлацията.

Цената на WTI расте преди срещата на ОПЕК+. Източник: Nymex Цената на WTI расте преди срещата на ОПЕК+. Източник: Nymex

„Разглеждаме решението на „Газпром“ да удължи спирането на подаването на газ по газопровода „Северен поток 1“ от първоначалните три дни за неопределено време като неразривно свързано с поставянето на таван на цените от страна на Г-7“, коментира Джеймс Уистлър, управляващ директор във Vanir Global Markets Pte. Въпреки че Западът се стреми да навреди на руската икономика, докато се опитва да запази енергийните потоци от Русия, „реалността показва обратното“, добавя той.

Цената на петрола расте дори на фона на продължаващото увеличение в стойността на долара, докато инвеститорите оценяват последиците от задълбочаващата се енергийна криза в Европа. Обикновено по-скъпият долар представлява насрещен вятър за петролния пазар.

Преди срещата на ОПЕК+ повечето пазарни експерти посочват, че не очакват промяна в предлагането на групата въпреки сигналите на Рияд. JPMorgan Chase & Co. изтъква, че производствените квоти ще бъдат прехвърлени през октомври, тъй като летните излишъци ще се превърнат в дефицити.

*Информацията е актуална към 09:20 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още