fallback

Германия обмисля национализирането на Uniper, за да избегне енергиен колапс

Кабинетът на канцлера Олаф Шолц води преговори с Fortum Oyj, компанията майка на Uniper, и с финландското правителство за изкупуване на дела в комуналното дружество

14:17 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германското правителство може да увеличи дела си в компанията Uniper SE до над 50% и е готово да предприеме историческата мярка за пълна национализация на най-големия вносител на газ в страната, за да предотврати колапс на енергийната система, съобщава Bloomberg.

Базираната в Дюселдорф Uniper се нуждае от допълнителна държавна помощ, след като вече ѝ беше предоставен правителствен пакет, чиято стойност може да достигне до 20 млрд. евро, посочват източници, запознати с въпроса.

Ръстът в цените на природния газ и съкращенията, предприети от Москва, на доставките на руски газ към Германия, принудиха Берлин да се намеси чрез спасителен план през юли, който включваше осигуряването на 30-процетнен дял в Uniper.

Кабинетът на канцлера Олаф Шолц е готов да инжектира повече капитал и да увеличи дела си до над 50%, изтъква един от източниците, пожелал да запази анонимност, тъй като няма официално оповестяване по темата.

Обсъжда се и варианта за пълна национализация на Uniper, като тук решението принадлежи на компанията майка – финландското дружество Fortum Oyj, добавя източникът.

Разговорите с финландското правителство – мажоритарният собственик на Fortum – продължават. Преди това Германия обяви, че не желае да изкупи финландския дял в Uniper.

Книжата на Uniper поевтиняха с близо 16 на сто към 14:15 ч. българско време, докато тези на Fortum отчетоха ценови спад от над процент.

Беате Барон, говорител на германското министерство на икономиката, отказа коментар по темата.

Fortum заяви в сряда, че няма окончателно решение „освен това, което беше договорено в стабилизационния пакет през юли“, като добави, че се обмислят „алтернативни решения“.

„Влошаващата се работна среда и финансовото състояние на Uniper трябва да бъдат взети под внимание, докато Fortum, германското правителство и Uniper продължават дискусиите си за дългосрочно решение“, посочват от финландската компания, добавяйки, че ще направи актуализация спрямо пазара, „както и ако е необходимо”.

Загубите от замяната на спрените руски доставки при текущите цени вероятно ще надхвърлят 18 млрд. евро за тази година, изтъкват Патрисио Алварес и Жоао Мартинс от Bloomberg Intelligence.

Германия е решена да гарантира оцеляването на Uniper през следващите месеци, когато енергийната криза може да се влоши с понижението на температурите през зимата. Руските ограничения на доставките на газ принудиха компанията да купува „синьо гориво“ на скъпия спот пазар, за да изпълни договорите, което я тласка към ръба на несъстоятелността.

Газовите фючърси са поскъпнали около тир пъти спрямо стойността им преди година, тъй като Русия отвръща със свои мерки на санкциите на Запада заради войната в Украйна.

VNG AG, дъщерно дружество на германската комунална компания EnBW AG - друг голям вносител на газ, подаде заявление за правителствена помощ миналата седмица.

Главният изпълнителен директор на Uniper Клаус-Дитер Маубах предупреди по това време в интервю за Bloomberg, че загубите за заместване на липсващите руски газови потоци може да преминат границата от 7 млрд. евро този месец, което ще принуди правителството да се намеси отново.

Стабилизационният пакет включва предпазен механизъм от 7 млрд. евро за подсигуряване на компанията до четвъртото тримесечие, като достигането на този лимит „определено ще бъде по-рано“, предупреждава Маубах в кулоарите на конференция в Милано.

Пакетът, предложен от правителството през юли, предстои да бъде подписан и след това одобрен от Европейския съюз (ЕС). Споразумението включва задължителни конвертируеми ценни книжа за 7,7 млрд. евро, както и кредитна линия от 9 млрд. евро от германската банка за развитие KfW, която Uniper се стреми да увеличи до 13 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още