IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо значението на Кипър за енергийната независимост на ЕС нараства?

Интерконекторът „ЕвроАзия“ свързва страната с европейската електропреносна мрежа

17:18 | 18.10.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Полагането на 900-километровия захранващ кабел между Кипър и Крит е много важен проект (Интерконекторът „ЕвроАзия“) не само за Кипър, но и за Източното Средиземноморие и за Европейския съюз. Началото му беше поставено в петък. До 2027 г. кабелът трябва да бъде положен, а употребата му да започне през 2028 г. Това каза Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът обясни, че във втория етап проектът ще свързва и енергийната мрежа на Израел. Трети етап е връзката между Крит и Гърция, която вече работи като част от националната мрежа с усилията и финансирането на Гърция.

„Проектът има огромно значение за преноса на електроенергия от региона. Страните от Източното Средиземноморие имат голям потенциал за производство на електроенергия от възобновяеми източници“, посочи събеседникът.

Около половината от финансирането на проекта е осигурено от ЕС. „Блокът одобри безвъзмездна помощ от 657 млн. евро за частта между Кипър и Крит…и още 100 млн. евро, които се отпускат чрез Националния план за възстановяване и устойчивост“, посочи Бобанац.

Според нея това е най-важният енергиен инфраструктурен проект за Кипър, тъй като чрез него страната ще се свърже с европейската електропреносна мрежа. Тя изтъкна, че Кипър е единствената страна членка на ЕС, която няма връзка с мрежата на блока.

Интерконекторът ще гарантира сигурността на енергийните доставки, ще диверсифицира енергийния микс, стана ясно още от разговора. „Към момента Кипър произвежда електроенергия само от петрол…, а проектът ще доведе до засилване на конкуренцията и намаляване на цените“, посочи гостът.

„Кипър вече ще може да се превърне в нетен износител на енергия, специално на възобновяема енергия“, заяви Бобанац.

В Източното Средиземноморие интерконекторът ще доведе до развитие, свързано с газовите находища на Израел и Египет, ще даде тласък на газовите находища, на сондажите, на проучванията, на експлоатацията. „Всички тези процеси, цялата тази схема на газови потоци, електропроводи, възобновяемата енергия – всичко това има много голямо значение за стабилността на държавите в региона, осигурява се по-голяма взаимосвързаност, насочват се към ЕС… Затова има и много силен ангажимент на Европейската комисия за помощ, за съдействие, за тласък на това развитие“, посочи Бобанац.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още