IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна налива 70 млрд. евро в зелен водород

Ако инвестициите в сектора продължават да растат с тези темпове, цената на водорода от ВЕИ ще падне под 2 долара за килограм

18:49 | 21.10.22 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Високите цени на изкопаемите горива в резултат на войната в Украйна оскъпиха съществено производството на конвенционален водород и все повече инвеститори се обръщат към възобновяемите енергийни източници, чрез които да бъде произведен зелен водород, пише в доклад на Carbon Tracker, цитиран от Ройтерс. Според данните от началото на военните действия в Украйна в проекти за зелен вород са инвестирани повече от 70 млрд. евро.

Масово в момента водородът се произвежда от въглища или природен газ. Позеленяването на процеса - производството чрез електролиза на водата, при което се използва зелена енергия, се сочи като съществено за декарбонизацията на индустрията, особено за сектори като производство на стомана и химическата промишленост. Досега обаче цената на зеления водород беше по-висока.

С поскъпването на газа със 70% от февруари насам обаче и конвенционалното производство се оскъпи съществено. В Европа цената на водорода се повиши до 7,60 долара за килограм. Това е с 50% по-скъпо спрямо разходите за производството на зелен водород, сочи докладът. В Азия цената на сивия водород е с 35% (6,40 долара за килограм) по-висока от тази на зеления.

Преди началото на войната в Украйна цената на водорода, произведен от ВЕИ, се движеше в диапазона 3,80 - 5,80 долара за килограм. Ако инвестициите продължават да растат толкова бързо през следващите пет години, то цената на зеления водород към 2030 г. ще бъде под 2 долара за килограм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
pinoccio
преди 1 година
До: khaoОт толкоз много епитети не разбрах какво искаш да кажеш. Съсредоточи се малко повечко, а другото го остави на поетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 1 година
аз лично бих благодарил на руския детеубиец и диктатор путин за това че съсипа терористична русия и мобилизира ЕС да направи неща за които се моташе с десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Ограничен режим на достъп има за рaшистката пaсмина в ЕС , който ще продължи поне две поколения , други ограничения нема . Ток колкото искаш има ... :))) ... Аве , що гнъсовете рассийските сте клъцнали до Франция оптичните интернет кабели ... ?! ... Ще започнат да ви потопяват "невидимите" подводници много скоро ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
Р?мператоръ
преди 1 година
ЕС е пред режим на токът, тия зелен водород щели да правят !!! Ама нищо де - на зима хората с наглостта на зеленашите ще се разправят един път за винаги: конопената връзка на вратлето и хайде на разходка до най-близкият стълб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Само за протоколът питам дрогарете антивакъре-газаджии : Скъп ли ви е зеленият водород ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още