IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Македония диверсифицира газовите си доставки чрез България

Операторите на газопреносните мрежи на двете страни подписаха споразумение за увеличаване на капацитета на съществуващата връзка

16:20 | 31.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

България и Северна Македония подписаха споразумение, което предвижда увеличаване на капацитета на съществуващата газова връзка "Кюстендил - Жидилово", съобщават от Министерството на енергетиката. Договорът, подписан от операторите на газопреносни мрежи в двете страни - съответно "Булгартрансгаз" и "ГА-МА", предвижда увеличаване на капацитета на връзката с 500 хил. куб. метра до 3 млн. куб. метра на ден, или 182 млн. куб. метра годишно.

Тази връзка е единственият вход на северномакедонската газопреносна мрежа. Капацитетът ѝ обаче е резервиран от "Газпром", който има договор за доставка на газ до 2030 година.

Увеличението на капацитета ще даде възможност на Скопие да диверсифицира източниците си на природен газ - например втечнен газ или тръбен газ от Азербайджан. По-рано тази година Северна Македония стана акционер в терминала за втечнен газ, който се изгражда край Александруполис.

Разширението на капацитета на връзката дава възможност за достъп и до газохранилището край врачанското село Чирен, както и до газовата платформа Газов хъб "Балкан", посочват още от енергийното министерство.

Паралелно Северна Македония движи още един проект за диверсификация на газовите доставки - интерконектор с Гърция, който обаче се очаква да заработи най-рано през 2024 година. И гръцкият, и  северномакедонският участък получиха финансиране от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Споразуменията бяха подписани през декември 2021 година.

Трасето от компресорната станция край Неа Месемврия и Неготино е с дължина от 123 километра. То влизаше в плановете на Скопие да използва природния газ като преходно гориво и да замени използваните петрол в ТЕЦ "Неготино" и въглища в едни от блоковете на централата в Битоля.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още