IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Северна Македония диверсифицира газовите си доставки чрез България

Операторите на газопреносните мрежи на двете страни подписаха споразумение за увеличаване на капацитета на съществуващата връзка

16:20 | 31.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

България и Северна Македония подписаха споразумение, което предвижда увеличаване на капацитета на съществуващата газова връзка "Кюстендил - Жидилово", съобщават от Министерството на енергетиката. Договорът, подписан от операторите на газопреносни мрежи в двете страни - съответно "Булгартрансгаз" и "ГА-МА", предвижда увеличаване на капацитета на връзката с 500 хил. куб. метра до 3 млн. куб. метра на ден, или 182 млн. куб. метра годишно.

Тази връзка е единственият вход на северномакедонската газопреносна мрежа. Капацитетът ѝ обаче е резервиран от "Газпром", който има договор за доставка на газ до 2030 година.

Увеличението на капацитета ще даде възможност на Скопие да диверсифицира източниците си на природен газ - например втечнен газ или тръбен газ от Азербайджан. По-рано тази година Северна Македония стана акционер в терминала за втечнен газ, който се изгражда край Александруполис.

Разширението на капацитета на връзката дава възможност за достъп и до газохранилището край врачанското село Чирен, както и до газовата платформа Газов хъб "Балкан", посочват още от енергийното министерство.

Паралелно Северна Македония движи още един проект за диверсификация на газовите доставки - интерконектор с Гърция, който обаче се очаква да заработи най-рано през 2024 година. И гръцкият, и  северномакедонският участък получиха финансиране от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Споразуменията бяха подписани през декември 2021 година.

Трасето от компресорната станция край Неа Месемврия и Неготино е с дължина от 123 километра. То влизаше в плановете на Скопие да използва природния газ като преходно гориво и да замени използваните петрол в ТЕЦ "Неготино" и въглища в едни от блоковете на централата в Битоля.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 31.10.22 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още