IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът продължава да подкрепя ръста в производството на ток у нас

Пазарът остава благоприятен за производителите на електроенергия от въглища

17:08 | 31.10.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Износът продължава да подкрепя ръста в производството на електронергия у нас, сочат данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за десетмесечието. През този период в страната са произведени 41,7 тераватчаса електроенергия, или увеличение от 9,4 на сто.

В същото време потреблението намалява, макар и с минималните 1,4%, до 31,1 тераватчаса.

Положително е салдото между износа и вноса на електроенергия и достига 10,5 тераватчаса. Това е с 61,5% повече спрямо десетмесечието на 2021 година.

Основната част от произведената електроенергия идва от т.нар. "базови" централи, тоест ядрената централа и въглищните мощности. Те са произвели малко над 35 тераватчаса електроенергия в периода януари-октомври. Спрямо същия период на миналата година има увеличение от 13,3 на сто.

Съществено обаче намалява производството на електроенергия от водните централи - с почти 25% до 3,3 тераватчаса, е видно още от данните на ЕСО.

Енергийните пазари в Европа бяха разтърсени от войната в Украйна и растящите цени на природния газ се отразиха съществено и върху цената на електроенергията. Скъпият газ накара много производители да спрат своите газови електроцентрали, но пък даде тласък на производството от въглищни мощности, за които пазарните условия в момента са благоприятни.

Високите цени на електроенергията в региона подкрепиха износа от въглищните централи и в България. Отчетът на ТЕЦ "Марица Изток 2" за полугодието например показа съществен ръст на оперативната печалба (EBITDA) до 437 млн. лева спрямо загуба от 169 млн. лева за първото полугодие на 2021 година. Приходите от оперативната дейност достигат 1,71 млрд лева, спрямо 192 млн. лева година по-рано, което е ръст от 792%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още