IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" успя да се пребори за два слота на терминала "Ревитуса"

Интересът към търга е бил огромен, пишат гръцки медии

10:43 | 03.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Булгаргаз" успя да се пребори за два слота на гръцкия терминал "Ревитуса", научи Investor.bg. На първия тур на търга на 1 ноември са били разпределени 18 слота, а на следващия ден - 8, от които българската компания е закупила два.

По данни в гръцки медии търгът за капацитета на "Ревитуса" за 2023 година е преминал при огромен интерес. Изданието Energy Press посочва, че някои от слотовете са достигнали цена от 3,5-4 млн. евро, или с 3,5 пъти по-скъпо спрямо търга през миналата година.

Капацитетът на терминала край гръцкия остров е около 5,3 млрд. куб. метра природен газ годишно. През него обичайно Гърция получаваше доставки на газ от Алжир и обикновено капацитетът се разпределяше между гръцки компании, сред които DEPA, Mytilineos и Motor Oil, но в условията на енергийна криза значението на това съоръжение се повиши значително. По данни на гръцки медии в момента интерес към търга освен от страна на "Булгаргаз" има и от MET Energy.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева коментира преди дни, че освен терминалите в Гърция, компанията разглежда варианти да внася втечнен газ и през Турция и Италия (чрез суапови сделки по Трансадриатическия газопровод). Компанията обяви търг за годишни доставки на втечнен газ през 2023 година, като Златева потвърди, че интересът към него е голям и заявките са по-големи от заявката в търга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
https://***.fluxys.com/en/news/fluxys-lng/200304_available-lng-capacities#Available%20truck
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още