IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет предлага разделяне на КЕВР

В момента регулаторът следи и за енергийния, и за водния сектор на страната

16:49 | 01.12.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Отделен регулаторен орган, който да се отчита пред Народното събрание, ще следи за случващото се във водния сектор, предвижда проект на Закон за водоснабдяването и канализацията (ВиК), предложени за обществено обсъждане. Нормативният акт цели да събере на едно място всички дейности в отрасъла, които в момента са пръснати в два отделни закона и редица подзаконови актове, обясняват авторите на проекта от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (ММРБ).

Документът е достъпен за разглеждане в Портала за обществени консултации. Той стъпва на варианта от 2020 година, като е допълнен с получените коментари и становища, както и с изискванията на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

В момента за регулацията на ВиК сектора отговаря Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Регулярно в публичното пространство се коментира идеята за разделянето на регулатора, който в момента е в петчленен състав - двама комисари с ресор "Енергетика" и двама - с ВиК, плюс председател.

Със законопроекта се предвижда и новият регулаторен орган във ВиК сектора да е с петима членове, включително и председател. Мандатът на членовете на комисията ще бъде пет години с правото за не повече от два мандата. Седалището на новия регулатор също ще бъде в София.

С новия закон се въвежда още нова структура на цените на услугите, която се базира на гарантиране на минималните разходи за ползване на системите, както и се регламентира ролята на Българския ВиК холдинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още