IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия увеличава износа на дизел към ЕС малко преди ембаргото

Вносът на руски петролни продукти в ЕС ще бъде забранен от 5 февруари 2023 г.

21:14 | 30.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Месец преди да влезев сила забраната за внос на руски горива в ЕС Русия увеличава доставките, съобщава Bloomberg като се позовава на свои източници. През януари 2023 година от основните руски пристанища в Балтийско и Черно море към страните от ЕС ще бъдат доставени 2,68 млн. тона дизел, което повишение от 8% спрямо декември 2022 година и най-високото ниво от януари 2020 година насам.

На 5 декември влезе в сила забраната за внос на руски петрол през морските терминали. От 5 февруари 2023 година в ЕС ще бъде ограничен и вносът на руски горива. Вероятно увеличението е причинено от желанието на страните от общността да се запасят с горива. Дори и в момента в ЕС има недостиг на дизел.

Bloomberg отчита, че Русия регистрира данни за износ само на петролните продукти, докарани до пристанищните терминали през тръбопроводи. Някои от доставките обаче могат да бъдат реализирани и през железопътен транспорт. На тзи етап "Транснефт" отказва коментар по казуса.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още