IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Владимиров: Има съмнения, че през Гърция е внесен втечнен газ от Русия

Според енергийния експерт се очаква през януари да се започне използване на газ от “Чирен”

10:06 | 02.01.23 г. 7
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Има сериозен риск Русия да започне да изнася повече втечнен газ в опит да заобиколи санкциите, наложени върху страната заради войната в Украйна.

"Още октомври в Центъра за изследване на демокрацията публикувахме анализ, в който посочваме, че има рискове Русия да заобиколи санкциите на Европа и да започне да изнася повече втечнен газ. Има много клиенти на този втечнен газ, особено в Южна Европа - Испания, Португалия, Гърция. Това може да е канал за внос на природен газ от трети страни. Има съмнения, че през октомври сме внесли втечнен природен газ от Русия през Гърция", заяви енергийният експерт Мартин Владимиров за bTV.

“В новия указ на президента Владимир Путин няма условие за възстановяване на доставките на природен газ. По-скоро “Газпром” търси начин да си вземе парите по неизпълнените договори, но не гарантира доставки на природен газ”, добави той.

По думите му руските доставки в Европа са се сринали до 9%. “В никакъв случай не трябва да вървим към нов договор с “Газпром””, подчерта той.

“В момента ситуацията е много позитивна за природния газ в цяла Европа. Имаме рекордно пълни газохранилища за сезона, има свръх предлагане на втечнено синьо гориво. Цените тръгнаха надолу, това е от ключово значение за Европа да излезе от зимата с високи нива на запълняемост на газохранилищата, така че да няма нужда да купува газ през лятото”, посочи Владимиров.

Той коментира и утвърдената вчера цена на синьото гориво от КЕВР - 179,33 лв. за мегаватчас през януари, скок с 22,7% спрямо декември.

“Цената на природния газ за крайните потребители ще се увеличи, но с много по-малко от колкото се очакваше, а именно 40%. Причината за това са високите температури в цяла Европа, което намали търсенето на газ”, каза Владимиров.

Според него се очаква през януари да се започне използване на газ от “Чирен”, защото само вносът няма да стигне за потреблението ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 02.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 12 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
С този министър , кадър на гъспром , никой не се е съмнявал , че ще се напъват да внасят от крадците на съдомиялни и перални ... То той и резидента се напъваха да плащат в рубли , та газ нема да се напъва през посредници да вкара ... !! ... Иначе с настъпване на Новата 2023 , поздравления на всички : на форумните чебурaшки левовете да им станат на рубли , а за всички останали успех и през деня умната , а привечер русата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
Съмнения имат само експертите :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 15
onezero007
преди 1 година
Наще трябва тихомълком да уредят нещо с Ердоганя, да взимаме от него по-евтинка руска газ за нас, пък оня да я боядисва, че е уж демократична - даже не тряба ние да се занимаваме, от Шише джам може да му платят комисиона, както те си знаят. Гей съюза като искат да наказват путин, да си го наказват, с наште 1-2 милиарда клубика няма нищо да променим нито за тях нито за русия, но за нас има значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Големи количества втечнен газ из России няма как да дойдат никагда, патаму что у нас има 1 завод за втечняване всичко на всичко. Но можна изпратим труженички и бояришник, ако искате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 10
danchomentata
преди 1 година
https://***.bgonair.bg/a/28-denqt-on-air/47852-m-vladimirov-turtsiya-mozhe-da-kontrira-na-ruskite-sanktsii-kato-zamrazi-proekta-akkuyuборец за правда и свабада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 12
danchomentata
преди 1 година
Akkuyu N
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 15
danchomentata
преди 1 година
Шенгенците от FRONTEX дремат в лабараторията за пестициди на Зайчар Ай Си Джи Би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още