IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската Wintershall Dea се изтегля от Русия - бизнесът е "несигурен"

Заради този ход компанията майка BASF отписва активи на стойност 7,3 млрд. евро

10:12 | 18.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дъщерната компания на химическия гигант BASF - Wintershall Dea, съобщи, че се изтегля от руския пазар. Компанията има съвместно предприятие с фирмата на руския милиардер Михаил Фридман - LetterOne, за проучване и добив на петрол и природен газ, 35% дял от газовото находище "Южноруское", в което е съакционер  с "Газпром" (40%) и OMV (25%), както дял от 50% в съвместното предприятие за преработка на природен газ Achimgaz (заедно с "Газпром"), допълва Ройтерс.

Wintershall Dea е една от германските компании с най-големи експозиции в Русия. Още в първите месеци на войната в Украйна тя имаше планове за излизонето от руския пазар, но досега не успяваше да го направи.

Заради този ход BASF отписва активи на стойност 7,3 млрд. евро, посочва още Ройтерс. В съобщението си за напускането на Русия от дърщерната компания на химическия гигант уточняват, че продължаване на дейността в страната е "несигурно".

"Агресивната война на Русия в Украйна е несъвместима с нашите ценности и разруши сътрудничеството между Русия и Европа", казва още в изявление на изпълнителният директор на Wintershall Dea Марио Мерен.

Руското правителство наложи редица ограничения върху управлението на местни активи, собственост на западни компании, което прави невъзможна дейността и води до изземване на бизнеса в съвместните предприятия, посочват още от компанията.

Предварителните данни сочат, че BASF ще завърши 2022 година със загуба от 1,38 млрд. евро спрямо печалба от 5,52 млрд. евро през 2021 година. Официалният финансов отчет на компанията ще бъде представен на 24 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
ФРГ е единствената страна, която не пита кой гръмна Северните патоци. Значи ТЕ са я свършили. Интересното е КОЙ е застрахователят и ского ще делят паричките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Зелката да каже кой газовик думна патока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още