IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eni си исигури независимост от руския газ от 2025 г.

Високите цени на енергийните продукти осигуриха удвояване на печалбата за италианската компания

19:07 | 23.02.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

От 2025 година Eni ще бъде независима от руския природен газ, пише в отчета на италианския енергиен гигант за 2022 година. В документа се посочва, че през миналата година са сключени редица споразумения за доставка на газ от Алжир, Конго, Египет, Мозамбик и Катар. Допълнителни споразумения с либийската NOC, както и успешните проучвания край Кипър, Египет и Норвегия допълнително ще доведат до диверсификация на доставчиците.

Дейностите по проучване и добив на природен газ и петрол са в основаната на отличното представяне на компанията през миналата година. Добивите намаляват с 4% на годишна база заради форсмажор и необходими ремонти. Но високите цени на суровините неутрализират това понижение. Така печалбата на Eni се удвои през 2022 година до 13,3 млрд. евро, е видно още от отчета.

През четвъртото тримесечие цената на петрола и на природния газ тръгнаха надолу, което доведе и до намаление на печалбата на тримесечна база, макар че на годишна база ръстът е от 47% до 2,5 млрд. евро. Все пак цялата 2022 година е най-успешната за компанията от десетилетия заради скъпите енергийни продукти. Италианският гигант е поредната компания в сектора, която съобщава за рязко повишени приходи и печалби, породени от кризата след войната в Украйна.

Добрите финансови постъпления са позволили на компанията да "върне" 5,4 млрд. евро на акционерите си под формата на дивиденти и програми за обратно изкупуване на акции. Компанията е инвестирала и част от приходите си в нови проекти, включително и за зелена енергия и декарбонизация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още