IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„ЕСКО България" изгражда две големи ВЕИ централи за „Аурубис България“

Общото производство ще бъде 17 000 мВтч годишно

10:16 | 27.03.23 г.
Съдържание на ЕСКО България
Снимка: „ЕСКО България"
Снимка: „ЕСКО България"

„ЕСКО България" ще изгради за своя партньор „Аурубис България“ две фотоволтаични инсталации за производство на електрическа енергия за собствено потребление.

„ЕСКО България", която до миналата година беше част от групата на CEZ в България, ще предостави пълен инженеринг - проектиране, доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и поддръжка на фотоволтаичните инсталации. Двете централи ще бъдат с обща инсталирана мощност над 13 000 kWp.

През 2021 г. „ЧЕЗ ЕСКО" изгради първия соларен парк на „Аурубис“ – „Аурубис-1“. С годишно производство от 11 700 мВтч/годишно това беше най-големият соларен парк в България за собствени нужди.

Новите проекти, наречени съответно „Аурубис-2“ и „Аурубис-3“, ще бъдат изградени през 2023-2024 г. „Аурубис 2“ ще се намира на площадка на територията на рекултивирано депо. „Аурубис-3“ ще бъде изграден на територията на технологична площадка на завода.

Двете централи ще произвеждат общо 17 000 мВтч електроенергия годишно, което се равнява на годишното потребление на близо 5000 домакинства.

Проектите са част от стратегическата цел на Групата „Аурубис“ за преминаването ѝ към зелена енергия. За постигането ѝ в България компанията се доверява на опита и експертизата на „ЕСКО България". Общо трите проекта ще осигурят около 6% от сегашното потребление на електроенергия на завода.

Последна актуализация: 10:16 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още
Финанси виж още