IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България свива с над 20% потреблението на газ в последните месеци

Страните от ЕС са намалили потреблението на газ с 18% в периода август 2022 - март 2023 г., сочат данни на Евростат

10:44 | 20.04.23 г. 3
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

В периода август 2022 година - март 2023 година България е намалила потреблението на природен газ с повече от 20%, сочат данните на Евростат. Това е малко над средния спад за общността - 17,7%. Данните се потвърждават и от газовия оператор "Булгаргаз". Заради топлото време топлофикациите не са приели всички заявени предварително количества. От началото на годината и заради аварии един от големите индустриални потребители - "Неохим", също е свил потреблението, коментират от компанията.

През миналато лято Европейската комисия (ЕК) препоръча на страните от общността доброволно да намалят потреблението на газ с поне 15% спрямо средното потребление в периода 2017-2022 година, за да бъдат гарантирани зимните месеци, ако Европейският съюз (ЕС) остане изцяло без руски природен газ. Данните показват, че почти всички страни са изпълнили тази препоръка. Изключения са Ирландия (-0,2% на потреблението), Испания (-10,8%), Полша (-12,5%) и още няколко.

Малта, която е най-малкият потребител на газ в ЕС, пък увеличава потреблението си с 12,7%.

Най-сериозно е намалението на потреблението на газ във Финландия (-55,7%). Страната не се съобрази с искането на "Газпром" за промяна на договора за доставка и той беше прекратен едностранно от руската компания.

От началото на годината потреблението на газ в ЕС намалява със средно 19% през януари, 14,7% през февруари и с 17,1% през март. До голяма степен този спад се дължи на по-топлото от обичайното време в Европа. В същото време пазарите се успокоиха и цената на газа падна трайно до нивото около и под 50 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Намалението на потреблението е в следствие до голяма степен и на топлата зима и заради това, че хората бяха наплашени, че цената на газа ще върви само нагоре. Но виждаме изключителен спад на цената още от края на 2022 година и тенденцията се запазва... така че няма нужда да имаме притеснения за следващата зима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Намалението на потреблението в Европа е изцяло следствие от топлата зима и много високите цени през по-голямата част от изследваният период (август 2022-март 2023)За никакво намаляване на реалната зависимост на икономиките и домакинствата от природният газ не може да се говори.Или ако има някакво такова намаление, е съвсем минимално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 1 година
Е то тази тези месеци беше топло. АМА може ли да каже някой за догодина. Когато сняг забръска, що ще правиш ти зимъска - народна сказка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още