IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как общините могат да се включат в изграждането на соларни паркове?

Централите носят не само приходи за общините, а привличат и инвеститори, казва Валери Венков

20:56 | 28.04.23 г.

Архитектурата на енергопреносна мрежа в България е остаряла и държавата трябва да се намеси, за да я подобри. Ако се подменят преносните мрежи, ще се увеличи възможността повече общини да могат да се включат в изграждането на соларни паркове. Това каза Валери Венков, партньор в “Тера Сол Енерджи”, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

„Тера Сол Енерджи” си сътрудничи с българските общини, така че на тяхната територия да бъдат построени фотоволтаични паркове.

По думите на Венков така общините ще имат възможността на тяхната територия да бъдат изградени такива паркове, които могат да носят и допълнителна доходност. „Нашите финансови партньори са готови да споделят част от печалбите си под формата на процент от оборота и този приход да остане за самата община”, посочи събеседникът.

Освен финансовия приход, който общините ще получат, самото изграждане на такъв тип централи на територията им ще привлече допълнително и други инвеститори, които се стремят да намалят въглеродните си емисии и съответно биха преместили или позиционирали на територията на тези общини производствата си, допълни събеседникът.

Водим разговори с 19 общини, които имат подстанции за присъединяване и  свободни земи и терени, на които да бъдат изградени тези паркове, сподели Венков.

По думите му цените на оборудването, което е необходимо при изграждането на такива паркове, са започнали да падат драстично. „В момента около 800 хиляди евро е цената на един мегават инсталирана мощност”, каза Венков.

Има ли административни пречки при изграждането на соларни паркове в България? Необходима ли е информационна кампания за ползите от фотоволтаичните системи?

Целия разговор гледайте във видеоото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още