IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия възобновява проучването за петрол в арктически води

Предизвикателствата пред проектите обаче са сериозни, особено липсата на инфраструктура

17:59 | 07.05.23 г.
Снимка: Carina Johansen/Bloomberg
Снимка: Carina Johansen/Bloomberg

Най-големите петролни и газови компании в Норвегия възобновяват плановете си за проучвания в арктически води, докато правителството агитира за нови открития в Баренцово море, за да осигури бъдещето на страната като ключов доставчик на енергоносители за Европа, пише Bloomberg.

Според изчисления в Баренцево море се намират повече от 60% от неоткритите въглеводородни ресурси на Норвегия. Водният басейн отдавна се възприема като бъдещето на петролната и газовата индустрия на страната, но успехите в проучванията са рядкост и липсата на инфраструктура затруднява разработването на находищата.

През последните години нарастват съмненията относно това колко от тези неизползвани ресурси в крайна сметка ще бъдат използвани.

Нахлуването на Русия в Украйна промени всичко. Норвегия се превърна в най-големия доставчик на природен газ в Европа и е под нарастващ натиск да изпомпва повече от горивото към своите съседи, тъй като континентът прекъсна енергийните си връзки с Москва.

„Статуквото не е опция“, казва Торгер Род, главен изпълнителен директор на Var Energi ASA, в интервю. „Дори и да искаме да поддържаме производството, трябва да проучим повече, трябва да намерим повече“, добавя той.

Норвегия вече изпомпва петрол и газ от две находища в Баренцово море - Голиат и Снохвит. Сондирането в района е по-напреднало от арктическите води другаде, тъй като южните части на морето остават до голяма степен свободни от лед през цялата година поради затоплящия ефект на Гълфстрийм, но са необходими повече проекти, за да се окаже съществено въздействие върху износа на страната.

Енергийният министър на Норвегия Терие Асланд призова ръководителите на петролни и газови компании да „не оставят камък необърнат“, като стигна дотам, че да определи като тяхна „социална отговорност“ намирането на повече въглеводороди в Баренцово море.

Това може да е нещо, което потребителите на газ в страни като Германия и Обединеното кралство искат да чуят, но има хора в Норвегия, които твърдят, че сондажите в Арктика пренебрегват отговорностите на страната за климата. През 2020 г. активисти дадоха правителството на съд, като казаха, че разрешаването на нови петролни сондажи в Баренцово море по време на климатична криза нарушава основните човешки права.

След като беше обжалвано във върховния съд на Норвегия, делото беше прекратено. След това делото беше отнесено до Европейския съд по правата на човека.

Въпреки че съдебната битка продължава, компаниите също продължават с планове за увеличаване на сондажите и Var Energi е сред най-големите инвеститори в района. Нейното откритие Лупа, направено в партньорство с Aker BP ASA, беше най-голямото в норвежкия континентален шелф миналата година и е близо до съществуващото петролно поле Голиат. Второ находище беше потвърдено наблизо през март, което укрепва доверието пред перспективите в района.

Aker BP, която значително сви плановете си за проучване на Арктика през 2021 г., „извършва повече техническа работа в Баренцово море, отколкото сме имали от много време“, казва главният изпълнителен директор Карл Джони Херсвик в интервю. „Ще трябва да видим дали това ще доведе до по-висока активност“, посочва още той.

По-далеч на север Equinor ASA „прекроява“ плановете си за гигантското находище Wisting, което спря в края на миналата година поради инфлацията на разходите и затруднения в оборудването. Нов план ще бъде готов до края на 2026 г., посочи старши вицепрезидентът на Equinor за проучване и производство Грета Биргит Хааланд.

Големината на находището - според оценките то съдържа около 500 млн. барела петролен еквивалент - го прави привлекателно, но то се намира на около 310 километра северно от Хамерфест в район, в който липсва каквато и да е инфраструктура.

Най-близкото находище, Johan Castberg, е на около 160 километра и трябва да започне производство през четвъртото тримесечие на 2024 г. То ще се обслужва от плаващ кораб за производство и съхранение, който се сблъска със закъснения и неуспехи. Goliat, другият голям петролен проект в Баренцово море, е съпроводен с проблеми, включително надвишаване на разходите, забавяния и технически пречки, които продължаваха и след стартирането му през 2016 г.

„Ние силно вярваме, че има добър шанс да намерим газ в предварително определените зони, които ще бъдат отдадени в следващия кръг“, казва Хааланд. Предлагането на природен газ на пазара от такова отдалечено място обаче носи още по-големи предизвикателства от самото разработване на находищата - инфраструктурата. 

Тези фактори правят сондажите в Баренцово море по-малко привлекателни за много компании, въпреки че има по-голям шанс за откриване на богати залежи от петрол и газ. Поради тази причина норвежките петролни компании са склонни да се фокусират през последните години върху проучване в близост до съществуващи платформи, за да намалят разходите за разработка. Войната в Украйна създаде ново усещане за спешност да се направят открития, които биха могли значително да укрепят производството на Норвегия.

Още новини можете да четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 07.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още