IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,34 трлн. долара публични средства са отделени за чиста енергия от 2020 г. насам

Заради кризата в енергийния сектор правителствата са отпуснали 900 млрд. долара за подкрепа на потребителите

17:03 | 02.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От 2020 година правителствата по света са отделили 1,34 трилиона долара за чиста енергия, сочи последният доклад на Международната агенция за енергетика (МАЕ), посветен на темата. Данните показват, че в последните шест месеца за зелени проекти са отделени 130 млрд. долара публични средства, което е сред най-малкото отпуснати средства за подобни цели от началото на пандемията от коронавируса.

Вероятно това забавяне ще бъде краткотрайно, отбелязват експертите - много зелени проекти се обсъждат в Австралия, Бразилия, ЕС и Япония.

Правителствата по света продължават да увеличават разходите, свързани с компенсация на високите цени на енергията и от началото на 2022 година са похарчени 900 млрд. долара в краткосрочни мерки и субсидии за потребителите. Около 30% от тези средства са изплатени в последните шест месеца.

От началото на 2023 година цените на електроенергията на едро започват да се успокояват, но продажните цени не намаляват толкова бързо. Високата цена на електроенергията обаче прави  технологиите за чиста енергия по-конкурентни, особено що се отнася до термопомпите и електромобилите, които през 2022 година записаха рекордни продажби.

Очакванията са, че колкото по-дълго продължат високите цени на електроенергията, толкова повече интерес ще привлича чистата енергия, пише още МАЕ в своя доклад. Нещо повече - зелената енергия е отговорът на ЕС на енергийната криза, а инвестициите в технологиите - опит да се подкрепи икономическото развитие. Ръст на инвестициите има в Китай, САЩ и Индия през последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още