IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийното министерство е издало предписания до „Топлофикация-Габрово“

Срокът за отстраняването на нередностите по предписанията е 25 юли 2023 г., заяви енергийният министър Румен Радев

20:31 | 18.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Снимка: БГНЕС/МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Топлофикация-Габрово" ЕАД има всички лицензи за производство и пренос на енергия от 2000 г. Това каза Румен Радев, министър на енергетиката, в отговор на въпрос на Даниел Петров от "Възраждане" относно частното търговско дружество "Топлофикация-Габрово", чиято производствена и преносна мрежа е сериозно амортизирана и обслужва зле все повече и повече абонати – училища, фабрики и обществени сгради.

Според Петров редица контролиращи органи са издавали през годините предписания към фирмата да предоставя качествена услуга на потребителите си, но въпреки това топлоподаването е "под всякаква критика".

"Вие като министър имате право на контрол и трябва да оправите топлоподаването на жителите в Габрово, като окажете натиск върху частната фирма да осигури необходимите мощности за качествено подаване на топлина", поиска Петров.

В отговора си Румен Радев посочи, че Комисия по енергийно и водно регулиране (КЕВР) осъществява контрол на изпълнението и условията на лицензията, но състоянието на топлофикационната мрежа в Габрово се контролира от енергийното министерство, според чиято проверка, направена по копия на документите за съоръженията, е установено, че за част от последния зимен отоплителен сезон температурата в мрежата се отклонява от граничните стойности според нормите. Издадени са задължителни предписания на компанията и е изготвен констативен протокол до КЕВР. Срокът за отстраняването на нередностите по предписанията е 25 юли 2023 г., допълни министър Радев.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 9 месеца
Язе и Ванчо от Демократи за силна Бугария връцаме чугунените ребра на топлофикация изберете Вили Терзиев Лилков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още