IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намибия ли е следващият голям играч на петролния пазар?

Shell и Total сондират край бреговете на страната с надежда за сериозно откритие на залежи, защото очакват търсенето, макар и намаляващо, да остане значително и след 2030 г.

20:37 | 31.08.23 г.
Снимка: EPA/FRAUKE ROESCHLAU
Снимка: EPA/FRAUKE ROESCHLAU

Две от най-големите енергийни компании в Европа полагат все по-големи усилия да идентифицират потенциално гигантско нефтено находище край бреговете на Намибия. Това е един от най-ясните знаци, че индустрията търси нови ресурси от изкопаеми горива.

Базираната в Обединеното кралство Shell, която направи четири проучвателни сондажа в Атлантическия океан край южното крайбрежие на Намибия от 2021 г. насам, получи одобрение през юни да направи още 10, пише FT.

Тази година френската TotalEnergies ще похарчи 300 млн. долара - половината от глобалния си бюджет за проучвания, в страната, допълва медията.

Ако успее да идентифицира залежи, които да се разработят търговски, южноафриканската страна може да се превърне в една от най-новите петролни държави в света, точно когато глобалното търсене на петрол, според някои оценки, е започнало да намалява поради прехода към по-чисти източници на енергия.

Shell и Total имат планове бавно да намалят зависимостта си от производството на петрол, за да свият корпоративните си емисии до нетната нула до 2050 г. Shell вече намали производството си на петрол с 25 процента през последните три години и казва, че ще поддържа производството на сегашните нива до 2030 г.

Компаниите обаче смятат, че светът ще продължи да консумира значителни количества петрол до 2050 г., въпреки че доставките на по-малко замърсяващи енергийни източници се увеличават. Според тях ще има нужда от нови нефтени находища, за да се отговори на търсенето, дори когато то спада.

„Намибия дава фантастични възможности. Страната играе голяма роля в нашето портфолио от дълбоководни сондажи“, коментира главният изпълнителен директор на Shell Ваел Сауан пред инвеститорите през юли. Той подчерта обаче, че е твърде рано да се прецени колко бързо могат да бъдат разработени тези петролни полета.

Разширяването на дейността на двете компании, които управляват отделни офшорни проекти, в Намибия следва пробиването на няколко успешни проучвателни сондажа през последните 18 месеца.

Total и нейните партньори — QatarEnergy, Impact Oil and Gas и държавната петролна компания на Намибия Namcor, за първи път обявиха откриването на „значително количество лек петрол и свързан газ“ на площадката „Венера“ през февруари 2022 г. Това поле има най-голям потенциал – предварителните оценки са за над 3 млрд. барела петрол. Ако се потвърдят, това ще е най-голямото откритие на петрол в света от 2000 г. насам и най-голямото в Субсахарска Африка, според консултантите от Wood Mackenzie.

Макар и значително по-малко от находището „Гавар“ в Саудитска Арабия - най-голямото в света, с повече от 60 млрд. барела, разработването дори само на „Венера“ би направило Намибия основен производител на петрол. Total направи сондаж за оценка на находището и планира да проведе тестове за потока този месец. Резултатите се очакват през септември.

„Нашият фокус ще бъде първо Намибия“, каза главният изпълнителен директор на Total Патрик Пуяне през юли, като добави, че там „има много петрол“.

Shell, която също работи с QatarEnergy и Namcor, е пробила три проучвателни кладенеца, един оценъчен кладенец и вече е провела успешен тест за поток – според компанията той е първият в страната.

Проучването за нефт е предизвикателен и скъп бизнес, който включва геоложка експертиза и анализ на сеизмични изображения, за да се отгатне какво може да се крие под земята. След това трябва да се направят скъпи проучвателни кладенци, за да се разбере дали предположенията са верни.

В Намибия работата се усложнява от местоположението на най-обещаващите зони: между 200 и 300 км от брега и във водни дълбочини над 2000 метра.

Ранните резултати обаче предизвикват спекулации в индустрията, че находките могат да съперничат на поредицата от открития в периода 2015-2018 г. в Гвиана. Те превърнаха малката латиноамериканска държава в основен производител на петрол.

Когато частната проучвателна група Impact, базирана в Обединеното кралство, навлезе в Намибия през 2014 г., броят на неуспешните кладенци създаде на страната имидж на „гробище“ за петролни проучвания.

Тезата на Impact беше, че в продължение на хиляди години Оранжевата река, която минава през Намибия и Южна Африка, е изхвърляла богати на ресурси утайки по-далеч в Атлантическия океан, отколкото е било изследвано преди.

Total придоби част от лиценза на Impact през 2017 г. и две години по-късно към нея се присъедини QatarEnergy. Последната не е отговорила на искане за коментар. Министерството на петрола на Намибия и представители на Namcor не са открити за коментар.

Въпреки че компаниите предупреждават, че е твърде рано да се прогнозира дали находищата ще бъдат разработени или колко приходи могат да генерират, първоначалните находки увеличават надеждите на Намибия за бъдещи икономически печалби, които биха могли да помогнат за по-нататъшното развитие на страната.

Населението на Намибия е малко – около 2,5 млн. души. Страната има БВП на глава от населението от около 5000 долара, подобно на Индонезия и Монголия, но също така и едно от обществата с най-голямо неравенство в света, на второ място след Южна Африка, според Световната банка.

Международни компании добиват диаманти и уран в Намибия от десетилетия, но няма история за производство на петрол. Успешното разработване на офшорните находища ще изисква изграждането на цяла нова индустрия, както се случи в Мозамбик на източния бряг на Африка, където Total ръководи тежък опит за разработване на гигантско офшорно газово находище от 2010 г. насам. Френската енергийна компания спря дейността си през 2021 г. след атаки на ислямистки бунтовници.

Като се има предвид времето, което може да отнеме разработването на находищата в Намибия, Shell заяви, че няма да очаква петрол от страната до след 2030 г. Освен това има вероятност търсенето на петрол да намалее сериозно, когато проектите започнат да произвеждат.

„Има голям риск от насърчаване на дейности в индустрия, която, поне в дългосрочен план, е в световен упадък“, коментира Майкъл Кофин, бивш геолог от BP, който сега е ръководител петрол, газ и минна дейност в мозъчния тръст Carbon Tracker. „Това не изглежда като добър залог за икономическото развитие на която и да е страна“, допълва той.

Петролните компании твърдят, че търсенето ще остане значително, въпреки че намалява, а разработки като тези в Намибия предлагащи възможности за използване на напреднали технологии за производство на петрол с по-ниски експлоатационни емисии.

„Какъвто и сценарий да разглеждаме, е много ясно, че дори през 2050 г. петролът и газът ще останат ключова част от нашия енергиен микс“, според Impact. Експлоатационните емисии обаче съставляват само 15 процента от въглеродните емисии, свързани с един барел петрол. Останалите се формират при изгарянето му.

„Слонът в стаята е, че проекти като в Намибия могат да имат по-нисък интензитет на емисиите, но все пак на пазара излизат много барели, които ще се изгорят и ще увеличат атмосферния въглероден диоксид“, според Кофин. „Ако тези проекти продължат, малко вероятно е някое съществуващо производство някъде другаде да бъде затворено по-рано“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още